Son birkaç yıldır gittikçe yaygınlaşmaya başlayan e-SIM kullanımı Apple’ın ürünlerinde ilk olarak kullanılmaya başlanan e-SIM cihaz üreticilerine ve şebekelere çeşitli avantajlar sunmaktadır. Diğer bir yandan yapılan son geliştirmeler ile kullanıcılar da birçok avantaj elde etmektedir. 


e-SIM Ne Anlama Gelir?

Embedded SIM teriminin kısaltması olan e-SIM yerleştirilmiş SIM anlamına gelmektedir. e-SIM yerine fiziksel SIM kullanan kullanıcılar telefon numaralarını değiştirmek istediklerinde fiziksel kartları da değiştirmeleri gerekmektedir. Ancak e-SIMlerde bu duruma gerek bulunmamaktadır. e-SIM’in kullanılabilmesi için mobil operatörler tarafından da desteklenmesi ve etkinleştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ise her operatör bu özelliği desteklememektedir. BTK tarafından yapılan düzenlemeler sayesinde de e-SIM teknolojisi operatörler tarafından sunulmaya başlanmıştır.

e-SIM için temassız kullanma özelliği olan NFC yongasına benzer bir yonga olmaktadır. Ayrıca e-SIM üzerine veri yazılabilmesine de olanak tanımaktadır. Bu sebeple de tek bir telefon görüşmesi ile SIM üzerinden hizmet veren operatörleri değiştirme imkanı sunmaktadır. Bunun yanında e-SIM'lere veri planı eklemek de son derece kolay olmaktadır. 

e-SIM’in kullanıcılarına sunmuş olduğu bir diğer avantaj ise birden fazla e-SIM profili yüklenmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede e-SIM kullanıcıları kart değişimine gerek olmadan farklı numaraları aynı anda kullanabilmektedir. 

Mobil operatörlerinin oluşturulduğu ve dünya çapındaki standartları belirleyen GSMA birliği tarafında da e-SIM desteklenmektedir.


e-SIM’in Dezavantajları Nelerdir?

e-SIM teknolojisi kullanıcılarına esneklik sağlasa da, e-SIM özellikli yeni telefon alındığında operatörden hattın eski telefondan yeni telefona geçirilmesini talep etmeniz gerekmektedir. Bu kolay bir işlem olmakla birlikte bazı kullanıcılar bu işlemi zahmet olarak görebilmektedir. 

e-SIM kartlarının bir diğer dezavantajı ise fiziksel SIM kartta yedeklenen telefon numaralarının e-SIM’lere aktarılamamasıdır. 


e-SIM Destekleyen Telefonlar, Akıllı Saatler ve Diğer Cihazlar

Apple e-SIM desteğini iPhone XS, XR ve XS Max’ten itibaren sunmaktadır. Bu cihazlardan sonra çıkarılan tüm cihazlarda e-SIM özelliğinin yanı sıra fiziksel sim kartları için yuvalar da bulunmaktadır. 

Google ise Pixel 2’den itibaren e-SIM özelliğini sunmaktadır. Samsung’daki telefonlarda Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Note 20 ve Note 20 Ultra modellerinde de e-SIM özelliği bulunuyor.


e-SIM Özelliğini Destekleyen Operatörler Hangileri?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı çalışmalar sayesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi konusunda sunduğu teşvikler ile ülkemizde de e-SIM özelliğini destekleyen operatörler görülmeye başlanmıştır. 

Dijital sim desteğini sunmaya başlayan ilk operatör Vodafone olmuştur. e-SIM teknolojisinden yararlanmak isteyen kullanıcıların Vodafone mağazalarına başvurmaları yeterli olmaktadır. Vodafone verdiği e-SIM hizmetleri için herhangi bir ücret de talep edilmemektedir.