1994 yılında Massachusetts Teknoloji Endüstrisi MIT ve CERN bünyesinde kurulmuştur. MTE’nin kurucusu ise İngiliz kökenli mühendis ve bilgisayar bilimleri olan Timothy John Berners Lee olmaktadır. Timothy John Berners Lee HTML işaret dilini geliştiren ve WWW bilgi paylaşım sistemini de oluşturan kişi olmaktadır. Bunların yanında web tarayıcı yazılımını da geliştirmiştir. 


W3C Nedir?

Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu olarak Türkçeye çevrilen World Wide Web Consortium, içerisinde 3 adet w kullanıldığı için W3C olarak adlandırılmaktadır. Temel amacı ise dünya çapında yer alan tüm ağlar için standartların belirlenmesine katkı sağlamasıdır.


W3C Standartları Nelerdir?

1994 yılında kullanılan W3C bilgisayar bilimleri profesörü Sir Timothy John Barnes tarafından kurulmuştur. Konsorsiyum tarafından oluşturulan standartlar ise şunlar olmaktadır.


HTML

Hyper Text Markup Language kısaltması olan HTML’nin Türkçe karşılığı ise hiper metin işaretleme dili olmaktadır.


MathML

Mathematical Markup Language açılımına sahip MathML, matematiksel biçimlendirme dili olmaktadır.


XHTML

Extensible Hypertext Markup Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan XHTML genişletilebilir büyütülmüş metin işaretleme dili olmaktadır.


XML

Extensible Markup Language açılımına sahip XML, genişletilebilir biçimlendirme dili ile yazılmış dosyaları ifade etmektedir.


SVG

Scalable vector graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan SVG, ölçeklenebilir vektör grafikleri olarak açıklanmaktadır.


PNG

Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan PNG, taşınabilir ağ grafiği olmaktadır.


W3C Standartları Nasıl Uygulanır?

Web sitelerinin en önemli amaçlarından birisi olan seo, web sitelerinin arama motorlarının üst sıralarında görüntülenmesini sağlayan çalışmalar olmaktadır. Bu alanda varlığını sürdürmek ise W3C standartlarına sahip olmak ve kaliteli bir görüntüleme şekli sayesinde internet kullanıcılarının web sitelerine kolay bir şekilde erişim imkanı sunmaktadır. Bu sebeple de gerek Google gerekse de diğer arama motorları tarafından desteklemektedir. 

Çalışma prensipleri her arama motorunda farklı bir şekilde işlemesine rağmen W3C standartları tüm arama motorları tarafından önemsemektedir. Çünkü web siteleri farklı tarayıcılarda farklı şekillerde görüntülenmektedir. W3C görüntü kalitesine uygun yapıldığında ise yaşanacak sorunlarının önüne geçmektedir. 

CSS kurallarına tam olarak uyulması sayesinde web sayfaları internet kullanıcılarına içeriğin kaliteli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple de web sitesinde hatalı bir görüntülenme söz konusu olduğunda W3C standartlarının kontrol edilmesi gerekir. Daha sonrasında ise W3C standartlarına uyumsuz olan öğelerin kademeli olarak web sitesinden çıkarılması gerekir. Bu sayede arama motoru sonuç listesinde üst sıralarda görüntülenebilir. 


W3C Validator Nedir?

Web sitelerinin kullanıcılarına erişim sürecinde bazı kalite standartlarına uygun tasarlanmaları gerekmektedir. W3C standartları olarak adlandırılan bu kalite standartları kullanıcıların deneyimlerini iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Standartların web sitelerine uygulanmaması durumunda ise web sitelerinin kalitelerinin düşük olduğu ifade edilmektedir. Web sitelerinde ilk olarak görünen görünüm kalitesi düşüklüğü söz konu olduğunda W3C standartlarının uygulanmadığından bahsetmek mümkün olmaktadır. Web sitelerinin belirlenmiş olan standartlara uygun olup olmadığının belirlenmesi için ise W3C Validator sisteminden yararlanılmaktadır.

W3C Validator sayesinde site içerisinde bulunan W3C standartları ile çakışan uyumsuzlukların tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede web sitelerinde bulunan hatalı ve yanlış kodlamalar listelenmektedir. CSS bilgisi validator aracılığı ile düzeltme işlemi yapılabilmektedir.

Arama motorlarının web sitelerine vermiş olduğu kalite puanının belirlenmesinde W3V standartları baz alınmaktadır. Bu standartlarını tutturulması için yapılabilecek en temel yöntem ise SEO çalışmaları olmaktadır.