Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerlemektedir ve artık internet hayatımızın bir parçası olmuş durumdadır. Pek çok hizmete, ürüne veya bilgiye erişim internet siteleri üzerinden olmaktadır. Ama bu erişimlerin düzgün olabilmesi için bu sistemlerin düzgün çalışması gerekir. Bu noktada da profesyonel kişilerin verdikleri destek önem kazanır.


 SEO Uzmanı Kimdir?

 SEO uzmanı olarak nitelendirilen kişi, web sitelerini, arama motorlarını, ziyaretçilere uygun hale getirir. Ayrıca sitenin analiz, uygulama, raporlama gibi işleyişlerinin tümümü bilir. Bu çalışmaları düzenli olarak yürütür. Optimizasyon sistemlerini hazır hale getirir ve siteyi ziyaret eden kişi sayısını arttırmayı hedefler.

 Bir sitenin ziyaretçi sayısının fazla olabilmesi için kullanıcıların davranışları analiz edilmelidir. Hedef kitlenin davranışlarına göre revize yapılır ve kaliteli hale getirilir. Fakat günümüzde sitelerin kaliteleri giderek düşmektedir. SEO konusunda uzman olan çok fazla kişi vardır fakat bu hepsinin kaliteli çalıştığı anlamına gelmez.

 Seo uzmanı olan kişinin bazı yetkinlikleri olmalıdır. Bilgi ve tecrübe bu alanda, kaliteli işler çıkarmak için gereklidir. Analiz, takip, uygulama, değerlendirme gibi işlemlerin tümünü bilen ve aynı zamanda düzenli takip eden kişiye Seo uzmanı denmektedir.  Sadece ilgilendiği site değil ayrıca rakip siteleri de takip etmesi gerekir.


 SEO Uzmanı Olmak İçin Gerekli Yetkinlikler

 SEO uzmanı her şeyden önce veri elde etme konusunda başarılı olmalıdır. Kişilerin davranışları, beklentileri, hedef kitlenin özellikleri konusunda veri toplamalıdır. Toplanan bu veriler ışığında öngörülü bir davranış sergileyerek ilerleme haritası oluşturması gerekir. Sistemli ve disiplinli çalışmalıdır. İnternet söz konusu olduğunda her şey çok hızlı değişebilir. Bu nedenle atik davranmalı ve analitik kararlar vermelidir.


 SEO Uzmanı Ne Yapar?

 Ahlaki kurallar içerisin çalışmalı ve sadece olumlu sonuç almak adına doğru olmayan kestirme yollar seçmemelidir. Araştırmak ve sonuçları doğru değerlendirmek çok önemlidir. Bilmek yeterli olmaz, bildiklerini pratik hale getirebilmesi gerekir. Seo uzmanı kişinin domain ve hosting yönetimi konusunda bilgi sahibi olması beklenmektedir.

 Söz konusu site yönetimi olunca yazılım ve kodlama bilgisi mutlaka olmalıdır. Seo ölçütlerinin neler olduğunu ve bu ölçütlerin ideal oranlarını bilmelidir. Rakiplerin neler yaptığını, hangi aşamalarda olduklarını ve yenilikleri takip etmesi gerekir. Seo analizi sırasında kullanılan bazı araçların çalışma prensiplerinden haberdar olmalıdır. Google Search Console'un yapısına hâkim olmalıdır.

 Anahtar kelimeler bir site için büyük önem taşımaktadır. Seo uzmanı olan kişi, arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için gerekli doğru anahtar kelimeleri bilmelidir. Bu kelimeleri tespit ettikten sonra, site sahibi ile konuşarak, önerilerini sunmalıdır. Site haritasına hâkim olmalı ve bunları yönetmelidir. İçeriklerin Seo uyumluğunu analiz etmelidir.