One page (tek sayfa) tüm bilgilere kullanıcının farklı sayfalara yönlendirilmeden tek bir sayfa içerisinde ulaşmasını sağlayan web sitesi tasarımlarının genel adıdır. Tek sayfa olarak oluşturulan web sayfalarında temel amaç akıcılığın sağlanmasıdır. Bilgilerin süreklilik içerisinde sunulması kullanıcı dostu bir içerik oluşturmaya hizmet etmekte ve web sayfasını ziyaret edenler bilgilere daha kısa sürede ulaşabilmektedir.


 Kolay Bir Arayüz Sayesinde Kullanıcı Dostu 

 Bugün özellikle kullanıcıyı önemseyen içeriklerin, organik yükselme adına web sayfalarına uzun vadede yarar getirdiği bilinmekte ve dijital dünyada varlık gösteren kişi ve kurumlar tarafından kişilerin daha rahat dolaşabildiği, yorucu ve kafa karıştırıcı olmayan arayüz tasarımları tercih edilmektedir.

 One page web sayfaları; hakkımızda, ürünler ve blog gibi bölümlerin küçük ve geçiş yapılabilir alanlara ayrılmasıyla doğrusal gezinme mantığı kullanılarak oluşturulur. Özellikle dikkat çeldirici başka detayların olmaması kişilerin sayfalardaki bilgiye odaklanmasına olanak sağlamaktadır. Böylelikle web sayfasında yer alan ürün ve hizmetler daha çok dikkat çekmektedir. 


 Mobil Uyumlu Tasarımlar İçin Birebir

 Tek sayfa tasarım aynı zamanda mobil uyumlu web sayfaları oluşturabilmek adına avantaj sağlar. Mobil kullanıcılar için uzun ve zaman alıcı içeriklerin dikkat çekici olmadığı ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.  Tek sayfa halinde bütünsel olarak oluşturulan içerikler sayesinde kullanıcı deneyimi açısından daha iyi ve akıcı tasarımlar uygulanmaktadır.

 Tek sayfa tasarımlar içerik yoğunluğunun daha az oluşu sayesinde web sitesi bakımı açısından kolaylık sağlamakta ve istenildiği takdirde içeriğin rahatlıkla yeniden şekillendirilebilmesine imkan tanımaktadır. 


 Tek Sayfa Tasarımların Eksileri Yok Değil

 One page tasarımlar web sayfanız için bütünsellik ve akıcılığı yakalarken, az içerik girdisi dolayısıyla SEO açısından oldukça önemli görülen anahtar kelime barındırılmasını kısıtlamaktadır. Fakat hemen gözünüz korkmasın, bu soruna genişletilebilir web tasarım elementleri kullanılarak çözüm getirilmekte ve tek sayfalık tasarımlara daha çok içerik akıcılığı bozmadan eklenebilmektedir. 


 Daha Kompleks Web Siteleri İçin İyi Bir Seçim Değil

 One page tasarımın gerçekten önemli pek çok artısı mevcut. Bunlardan en önemlisi, kullanıcıların daha dar kapsamlı bir içeriğe odaklanmasını kolaylaştırmasıdır. Bu özellik açılış sayfaları ve kişisel portfolyo içeriklerinin yer aldığı internet siteleri için bir avantaj olmakla birlikte büyüyen iş modelleri için yahut daha kapsamlı web sayfaları için yeterli olmamakta ve kalabalığın tek bir akış içerisine sığdırılmaya çalışılması kullanıcını deneyimini olumsuz etkileyebilmektedir.


 Daha Az Bağlantı ve Daha Az İçerik 

 Tek sayfa tasarımların web sayfasının tek bir URL üzerinde var olması dolayısıyla farklı linklerin paylaşımına imkan tanımaması belki de en büyük eksi özelliğidir. Backlink gibi SEO için önemli olan konularda tek sayfa tasarım dezavantaj sağlamakta ve içeriklerin linklere bölünememesi sosyal medya paylaşımı yapılabilecek içerik girdilerini kısıtlamaktadır.