İnternette bir web sitesi kurulumu için kullanılacak olan alan adı veya diğer adıyla domain, bir kişi tarafından satın alındığında, bu alışverişi yapan kişinin sunduğu bilgiler bir sisteme kaydedilir.

 Satın alınan alan adlarının yani domain kaydedilmesiyle birlikte bu alan adını kaydeden kullanıcıya ait olduğunu gösterir. Bu alan adının o kullanıcıya ait olduğuna dair başka kişiler tarafından bilgi edinmesi amacıyla whois denilen bir sistem geliştirilmiştir.


 Whois Sistemi Nedir?

 Whois sistemi, web sitelerinin yayın yapabilmeleri için alan adları veya domainlerinin olması gerekir. Alan adları satın alınmaz en fazla 10 yıl süre ile kiralanır. Alan adı ne kadar kiralanmışsa o kadar süre alan kişinin mülkü kabul edilir. Alan adının sahibi bu alan adını isterse internet sayfası olarak değerlendirir, isterse de elinde tutarak ilerleyen süreçte daha yüksek rakamlara satışa çıkarabilir.

 Alan adları mülk sahiplerine hem alım hem satım imkanı tanır. Bu imkanlardan dolayı daha önce satın alınmış bir alan adının kime ait olduğunu öğrenmek yani domain bilgisi arayan birisi için bu bilgilere ulaşması için bir sistem kullanılır. İhtiyaç duyulan bu sistemin ismi whois sistemidir. Bu sistem üzerinde yapılan sorgulama ile satın alınmak istenen alan adı yani domainin kime ait olduğu öğrenilir.


 Whois Sorgulaması Yapmak İçin Hangi Sistem Kullanılır?

 Tüm dünyada domain sorgulama işini yapan, domain kaydı yapan yada transfer, hosting hizmetleri gibi hizmetler veren işletmeler vardır. Bu işletmeler, kullanıcıları için yaptıkları alan adı kayıtlarını önce kendi sitemlerinde tutarlar. Daha sonra whois sorgusu yapılabilmesi için bir veri tabanı üzerine gönderirler.


 Whois Bilgileri Nerede Toplanır?

 Dünya genelinde alan kayıt bilgileri veri tabanı whois sorgusu yapılabilmesi için kurulmuştur. Bu uygulama için birçok ücretsiz sayfa var iken, en fazla ön plana çıkan sistem Verisign domain akreditör işletmesi tarafından geliştirilen veri tabanı ICANN sistemi olarak bilinir.

 Bu sistem uluslararası geçerliliğe sahip olduğundan, Türkiye’de de bu veri tabanı oluşturulmaktadır. Kar amacı olmayan bu kuruluş, dünya genelinden gelen alan adı kullanıcı bilgilerini veri tabanı üzerinde saklar. İnternet üzerinde alan adı kayıt bilgisi sorgulama için yani whois sorgulama işlemi için öncelikli olarak ICANN ve alternatif başka ücretsiz sorgu sistemleri kullanılır. 


 Whois Sorgulaması Hangi Bilgileri Kullanıcılara Sunar?

 Whois sorgulamasında alan adı sahibi olan kişi ile ilgili bilgilere ve daha farklı birçok bilgiye ulaşılabilir. Alan adları satın alınırken fatura işlemi de bu kişi üzerinden gerçekleştirilir.

 Türkiye de fatura kimlik numarası üzerinden kesilir. Bazen işletmeler, kurumlar ve firmalar tarafından alan adı satın alma işlemi yapılabilir. Böyle durumlar da alan adı sahibi firma veya kurum ile ilgili bilgiler paylaşılır. Bir whois sorgulama işlemi gerçekleştirildiğinde elde edilen bilgi arasında alan adının başlangıç tarihi ve alan adının bitiş tarihi de yer alır. Whois sorgulama işlemlerinde son olarak elde edilen bilgi ise alan adının kaydını gerçekleştiren firma bilgileri de elde edilir.


 Whois Sorgusu Nasıl Yapılır?

 Whois sorgulama işlemi gerçekleştirmek için yapılması gerekenler şunlardır.

1 - İlk olarak sorgulanmak istenen alan adının tam adresini bilmek gerekir.
2 - Daha sonra whois sorgulama adresi üzerinden işlem gerçekleştirilir.

 Whois sorgulaması böyle gerçekleştirilir.

 Whois veritabanı sorgulaması yapmak, web tasarım, web site güvenliği gibi konularda bilgi edinmek için ve bunun gibi birçok konu hakkında yardım almak için internet sitemizi kullanarak, en hesaplı şekilde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.