Birçok kişi tarafından bilinmemesine rağmen web siteleri çevrimdışı özelleştirilebilmektedir. Bunun yanında ağ hızlarını kontrol etmek ve erişim engeli için de kullanılabilen localhost ile ayrıntıya bilgiye bu içerikten ulaşabilirsiniz.


Localhost Nedir?

Localhost, bir programın üzerinde çalıştığı bilgisayarı ifade etmektedir. Fiziksel ağ kaynaklarından bağımsız bir şekilde yerel makinelerde bir uygulama ya da programın barınmasına izin veren yerel bir sunucu gibi davranmaktadır. Diğer bir deyişle bilgisayar sanal bir sunucu görevini üstlenmektedir. Bunu yapması için de ağ kartına ya da modeme ihtiyaç duymamaktadır. Arayüz aracılığı ile işletim sistemindeki çekirdeğe ulaşarak localhost kullanılır.

Web sitelerine bağlanmak için kullanılan IP adresleri yerine alan adları kullanırız. Diğer bir yandan internete bağlı olan her cihazın kendine ait olan bir IP adresi bulunmaktadır. Localhostun varsayılan IP adresi ise 127.0.0.1 olmaktadır. Yani bu IP adresine bağlanmak istediğinizde her zaman kendi bilgisayarınıza bağlanırsınız. Diğer bir deyişle bu UIP ile bilgisayarınızın kendi kendine konuşmasını sağlarsınız.

Localhost’a ait olan IP adresi başka web sitesi tarafından alınmasının mümkün olmayacağı şekilde düzenlenmiştir. Bu sayede bu IP adresi istemci program ile sunucunun aynı bilgisayar üzerinde çalışmasını sağlamaktadır.

Bazı durumlarda localhost http:// ile başladığını görebilirsiniz. Bu durum yerel makinenizin başka bir web sitesine izin vermesini sağlamaktadır.

Localhost loopback terimi ise bilgisayarın dış ağda bulunan bir kaynak yerine yerel ağdaki bir kaynağa eriştiğini belirtmektedir.


Localhost Ne İçin Kullanılır?

Localhost ile üzerinde çalışılan web sitelerine internet aracılığı ile hiçbir kullanıcı erişemez. Bu web sitelerine sadece üzerinde çalışabilen bilgisayar ile erişilebilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de web siteleri ya da uygulamalar çevrimiçi olmadan önce bekleneni verip vermediğinin test edilmesi için kullanılmaktadır. Web sitelerinin ya da uygulamaların doğru bir şekilde çalışmasının önemli olması nedeniyle bu testten geçirilmeleri gerekmektedir. Özellikle geliştirilmek istenilen web sitelerinin ya da uygulamalarının gerçekleştirilen bu geliştirmenin diğer özellikleri olumsuz bir şekilde etkileyip etkilemediği bu yöntem ile test edilmektedir.

Localhost’un bir diğer kullanım alanı ise ağ hızı kontrolü olmaktadır. Ağ yöneticilerinin tüm ağ ekipmanlarının ve TCP/IP protokollerinin düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmasını sağlayan bir yöntem olmaktadır. Bunun için ise Ping talebinin gönderilmesi gerekmektedir. Bu talep ile birlikte gönderilen, alınan ve kaybolan veri paketlerinin sayısı belirlenebildiği gibi gidiş ve dönüş veri iletimlerinin süreleri de belirlenebilmektedir.

Localhost’un bir diğer kullanım alanı ise kötü amaçlı yazılım engellenmesidir. Localhost sayesinde alan adı istenmeyen IP adreslerine atama yaparak istenmeyen içeriğe erişilmesinin önüne geçmektedir.


Localhost Nasıl Kurulur?

127.0.0.1 ile tanımlanmış olan localhost hem windows hem de linux tabanlı sistemlerde kullanılmaktadır. Bu sistemlerde hosts adlı bir dosya bulunmaktadır. Linux sistemine ise /etc/host konumunda bulmak mümkün olmaktadır.

Windows’ta yerleşik bir şekilde bulunan localhost özelliğini aktif etmek için öncelikle denetim masasına giriş yapılması gerekmektedir. Daha sonrasında ise program ve özellikler başlığı altında bulunan Windows özellikleri aç veya kapat seçeneğinin tıklanması gerekir.

Seçeneğe tıkladıktan sonra açılan pencereden internet information services ile internet information services barındırılabilir web çekirdeği seçeneklerinin yanında bulunan kutucukların işaretlenmesi gerekmektedir.

Sonraki aşamada ise internet information service yanında bulunan + işaretine tıklanmalı ve altında açılan kutucukların da onaylanmaları gerekmektedir. Tamam butonuna tıklamanız ile birlikte gerekli aramalar yapılmaya başlanır ve arama bittiğinde kapat butonuna basmanız gerekir.

Tüm bu işlemler dışında localhost kullanımı için xamp gibi programları da kullanabilirsiniz.