Backlink, arama motoru optimizasyonu yani SEO sıralamasını yükseltmek için kullanılan bir yöntemdir. En kısa anlatımı ile bir internet sitesinin içeriğinde bir başka sitenin ya da sayfanın linkini bulundurmasıdır. Backlink kullanımında dikkat edilmesi gereken çok önemli durumlar vardır. Dikkat edilmediği durumlarda sitenizin ya da sayfanızın banlanmasına yol açabilir. 


 Backlink Nasıl Alınır?

 Sayfa sahipleri tarafından backlink alımı için kullanılan bazı yöntemler vardır. En çok kullanılan yöntem diğer site sahipleriyle anlaşmaktır. Anlaşma sonucunda siz onlara backlink verebilir ve onlardan backlink talep edebilirsiniz. 

 Anlaşmalı backlink dışında, içeriğinizle alakalı sayfalara sizler de backlink verebilirsiniz. Sektörel olarak benzer alanlarda içerikler bulundurduğunuzdan dolayı onlar da sizlerin içeriklerini incelikten sonra backlink vermeye karar verebilirler. 

 Son olarak ise backlink satın alabilirsiniz. İnternet üzerinden backlink satımı yapan şirketlere başvurabilirsiniz. Backlink satın almak için öncelikle bu servisi veren sitelere kaydolmalı ve gerekli bilgileri vererek backlink talebinde bulunmalısınız. Belirli bir ücret karşılığında internet siteniz için backlink satın almış olacaksınız. 


 Backlink Almanın ve Vermenin Yararları

 Backlink almanın yararları herkes tarafından az çok tahmin edilebilecek düzeydedir. Öncelikle başka internet sitelerinin okuyucuları sizin internet sitenizin linkine ulaşım sağlamış olacaktır. Eğer sayfanızın içeriği ziyaretçinin ilgisini çekerse yeni bir okuyucu kazanmış olabilirsiniz. Kalıcı bir okuyucu kazanmış olmasanız bile sayfanızın linkine tıklandığında sayfanızın trafiği artmış olacak. Bu durum internet sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını da oldukça etkileyen bir durumdur. 

 Backlink vermenin yararları ise oldukça tartışmalı bir konudur. Öncelikle internet sitesi sahipleri tarafından ortaya çıkan oldukça yaygın bir düşünce vardır: Ziyaretçileri kaybetmekten kaçınmak. Site sahipleri başka siteler için backlink verdiğinde, kendi ziyaretçilerinin artık kendi sitelerinde vakit geçirmeyeceği ve diğer sitenin ziyaretçisi olma ihtimalinin üstünde dururlar. Bu ihtimal her ne kadar gerçekleşebilecek olsa da bir diğer ihtimalin de üstünde durulmalıdır. 

 Güvenilirlik kazanabilirsiniz. Backlink verdiğiniz siteleri seçerken dikkatli olmalısınız. Kaliteli içerikler ve güvenilir internet siteleri için backlink verirseniz takipçilerinizin sizlere duyduğu güven artacaktır. Güvenilir kaynak kullanımı sayesinde içeriğinizi okuyan kullanıcıları kalıcı ziyaretçileriniz yapabilir ve çevrelerine önermelerini sağlayarak yeni ziyaretçiler kazanabilirsiniz. 


 Backlink Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar 

 Backlink kullanımı internet siteleri için çok riskli durumlar ortaya çıkarabilir. Arama motorları yapay zeka ürünleridir ve geçen her gün biraz daha gelişmektedirler. Amaçları ise internet ortamındaki riskleri olabildiğince ortadan kaldırmak ve daha güvenli bir ortam yaratmaktır. Backlink alımı ve verimi ise kullanıcılar tarafından hile karıştırılan işler olabilmekte. Bu yüzden her hangi uygunsuz bir durum tespitinde, arama motorları internet sitelerinizi banlayabilmektedir.