Webmail, kişiler internete bağlandıklarında, herhangi bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilen bir e-posta altyapısıdır.

 Tüm bilinen e-postalar, takvim hizmetleri ve kişiler, e-posta servis sağlayıcısının çevrimiçi sunucularında barındırılır. Bu e-postaları eğer kişiler Amazon yağmur ormanlarında dahi olsalar, kontrol etmeleri gerektiğinde anında ulaşılabilirliği açısından oldukça kullanışlıdır. Tek yapılması gereken internete bağlı herhangi bir cihaz bulmak olur. Bu sebeple, web postalar hayatlarını hareket halindeyken yaşamayı seven insanlar için esnek, kullanışlı ve mobil bir yaşam tarzını yaşamak zorunda olanlar açısından harika bir teknolojidir.

 Web tabanlı posta sistemlerinin çoğu ücretsizdir. Bu da onları resmi bir e-posta hizmeti almaya gücü yetmeyen ya da ödeme yapmak istemeyen bireyler ve küçük şirketler için oldukça ideal yapar.


 Örnek E-Posta Sağlayıcıları

 En popüler ücretsiz webmail seçeneklerinden bazıları şu şekildedir;

1- Google'ın Gmail'i,
2-Microsoft’un Outlook'u
3-Verizon Medya Yahoo Mail'idir.

 Her şirket hizmet olarak yanında müşterilere benzersiz ek bir altyapı uygulaması da sunar.
 Mesela Gmail, Google+ ve Google Talk'u sunarken, Outlook'da Skype Instant Messenger ve Yahoo Mail'in kendi Yahoo Instant Messenger'ı vardır. 


 Mail Server Nedir?

 Mail server, e-postayı bir ağ üzerinden genellikle internet üzerinden işleyen ve teslim eden bir sunucudur. Bir mail server istemci bilgisayarlardan e-postalar alabilir ve bunları diğer mail sunucularına teslim edebilir. Bir mail sunucusu, e-postaları istemci bilgisayarlara da gönderebilir. Bir istemci bilgisayar, normalde e-postaların okunduğu bilgisayardır. Mesela, evdeki veya ofisinizdeki bilgisayarınızdır. Ayrıca, e-posta özellikli gelişmiş bir cep telefonu veya Akıllı Telefon, bu durumlarda bir istemci bilgisayar olarak kabul edilebilir.


 Mail Server Nasıl Çalışır?

 E-posta programında yani e-posta istemcisi "Gönder" düğmesine basıldığında, program SMTP sunucusu olarak adlandırılan internet üzerindeki bir sunucuya bağlanacaktır. SMTP olarak bilinen terim Basit Posta Aktarım Protokolünün kısaltmasıdır. E-postalar istemcilerden sunuculara ve sunuculardan diğer sunuculara teslim edildiğinde kullanılan bir protokoldür.

 E-postaları e-posta programına indirildiğinde, program ağ üzerindeki POP3 sunucusu olarak bilinen bir sunucuya bağlanacaktır. Bir POP3 sunucusu, iletişimi için POP3 adlı bir protokol kullanır. POP3 sunucusu olarak adlandırılmasının ve POP3'ün Post Office Protocol sürüm 3'ün kısaltması olmasının nedeni budur.


 E-postalar İnternette Doğru Posta Sunucusunu Nasıl Bulurlar?

 Posta programı ilk kez başladığında, programı kullanmadan önce normal olarak e-posta hesabı bilgileri girilmesi gerekir. Örneğin, giden e-posta için bir sunucu adını ve gelen e-posta için bir sunucu adı belirtilmeli. Burada posta programınızın internet üzerinden hangi SMTP sunucusu ve hangi POP3 sunucusu ile iletişim kuracağı belirtilir. Sunucular Dünya üzerinde herhangi bir yerde bulunabilir, ancak genellikle istemci bilgisayarınızla aynı ülkede bulunurlar.