Whm, "Web Host Manager" anlamına gelir ve "Web Ana Bilgisayar Yöneticisi" olarak kabul edilebilir. Tüm sunucu kontrollerini yönetebileceğiniz çoklu cPanel tabanlı kontrol panelleri ile sitelerinizi yönetmenizi sağlayan kapsamlı bir kontrol panelidir. Bayi yönetimi için yaygın olarak kullanılan bir barındırma yönetim panelidir. WHM'yi kullanmak için bir cPanel lisansı satın almanız gerekir. WHM kontrol paneli sayesinde, sunucuda istediğiniz kadar hesap açabilir ve yönetebilirsiniz. Genel olarak bayi yönetimi için kullanılan WHM ile WHM üzerinden sunucu üzerinde yapılması gereken işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. Satıcı ve VPS hizmetleri WHM ile sağlanır. Sunucuda gerekli işlemleri yaparken en sık kullanılan işlevler aşağıdaki gibidir.


 WHM Nasıl Kurulur?

 WHM paneli, cPanel gibi belirli bir lisans altında satılan bir yazılımdır. Bir sunucu veya bayi hesabı satın alırken, bu paneli kullanmak için gerekli olan lisanslama prosedürleri sizin için oluşturulan paket ile ana sunucu üzerinde gerçekleştirilir. Bu nedenle, hosting şirketlerinden satın alınan bir sunucu veya bayi için belirtilen ekstralar dışında WHM veya cPanel için ödeme yapmanıza gerek yoktur. Ek olarak, sunucunuz için özel olarak bir WHM paneli kurmak istiyorsanız, Linux işletim sistemli sunucularda aşağıdaki komutu çalıştırarak en son WHM sürümünü indirebilir ve kurulum aşamasını başlatabilirsiniz.

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Kurulum esnasında herhangi bir kesinti sonucunda oluşabilecek sorunları engelleyebilmeniz için screen oturumunu içerisinde çalıştırılması tavsiye edilmektedir. Sisteminiz screen içermiyorsa aşağıdaki komut ile kurulumunu yapabilirsiniz.

yum install screen

Screen ile oturum açtıktan sonra sunucu ile bağlantınız bir nedenle kesilirse, sunucunuzda tekrar oturum açın ve kurulum işlemlerinin sorunsuz devam etmesi için aşağıdaki komutu kullanın.

screen -r

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucu yeniden başlayacaktır. Yeniden başlatma işlemi tamamlanır tamamlanmaz http: // ipadresi: 2086 olarak oturum açarak WHM Panel kurulum istemcisine erişebilirsiniz. Bu adımdan sonra sunucunuz hakkında kendi bilgilerinizi girip WHM Panel yazılımını sunucuya kurabilirsiniz.


 WHM Nasıl Kullanılır?

 Son kullanıcılar için WHM Panelini kullanmanın en büyük iki avantajından bahsedebiliriz. Birincisi, yüksek düzeyde yetki sağlar. Whm kullanımı paneli ile son kullanıcılar, Linux komutlarını bilmelerine gerek kalmadan basit ve anlaşılır bir arayüz üzerinden istedikleri işlemleri gerçekleştirebilirler. WHM Panelini kullanma avantajına sahip kullanıcılar; Yeni bir hosting paketi açabilir, hosting paketi limitlerini belirleyebilir, hosting paketi bilgilerini güncelleyebilir, hosting paketini askıya alabilir ve hosting paketini sunucudan tamamen kaldırabilirler. DNS etki alanı adları oluşturarak birincil DNS yerine farklı bir DNS kullanmak gibi çeşitli işlemleri kolayca gerçekleştirebilirler. WHM Panel tarafından satın alınan herhangi bir SSL sertifikasını belirli bir hesaba atayabilir ve o web sitesi için hemen bir SSL sertifikası hazırlayabilirsiniz.

 Bir diğer ikinci avantaj ise WHM Panel sayesinde sitelerin tümünü tek bir cPanel yerine ayrı ayrı cPanel'ler yani kontrol merkezleri üzerinden kontrol edebilirsiniz. Böylece biriyle ilgili bir sorun yaşadığınızda (Örneğin güvenlik zafiyeti) bu sorun sadece o web sitesinde kalacak, diğer web siteleri sorunsuz şekilde yayın hayatına devam edecektir.


 WHM Panelleri hangi ürünlere sahip olan kullanıcılar kullanılır?

 1. Reseller Kullanıcıları: Reseller paketi sahip olan tüm kullanıcılar yukarıda kısaca değinmiş olduğumuz özellikleri kullanabilecekleri bir panelle karşılaşırlar. Bir barındırma hizmetinin WHM Panel'i görüntüleyebilmesi için en azından Reseller hesabı olması gereklidir. Yani, Hosting hesapları WHM panele sahip olamazlar. Hosting hesapları yalnızca cPanel ve benzeri kontrol yazılımlarını kullanabilirler.

 2. VPS Kullanıcıları (rWHM): Satıcı hesabından farklı olarak, VPS kullanıcılarına ait WHM panelinin kök ayrıcalıkları vardır. VPS, satıcıya göre daha yüksek bir seviyede olduğundan, VPS kullanıcıları gösterge tablosu aracılığıyla daha fazla değişiklik yapabilir.

 3. Dedicated - Dedicated Sunucu Kullanıcıları: Tahsis edilmiş sunucu kullanıcılarına sunulan WHM paneli, VPS kullanıcıları paneline benzer. Bununla birlikte, ikisi arasındaki tek fark, Özel VPS'nin üzerinde olmasıdır, bu nedenle bu paneli kullanan kullanıcılar, departmanın aksine donanımı değiştirme gücüne sahiptir.