Günlük yaşamda aklına bir soru takılan ya da bir konu hakkındaki bazı şeyleri merak edenlerin başvurduğu ilk yol herhangi bir araçla arama motoruna erişim yolunu kullanmaktır. Bu durum artık o kadar klişeleşmiştir ki bilen birine sormaktansa insanlar arama motorlarında aratmayı tercih etmektedir.
Arama motoru çalışmaları ilk kez 1990 yılında Montreal Üniversitesi’nde başlamıştır. Daha sonra Washington Üniversitesi’nde de çalışmalar yapılmış ve arama motoru işini firmalar daha fazla ele almaya başlamıştır. Böylece ilk arama motoru Fast Search ortaya çıkmıştır. Sonrasında arama motoru işi iyice ilerleyerek 1995 yılında Google çalışmaları başlamış ve 1998 yılında ise Google kurulmuştur. Böylece de arama motoru işi yaygınlaşmış ve kullanımı sıklaşmıştır.
Arama Motorları Ne İşe Yarar?
Arama motorları herkes tarafından bilindiği üzere merak edilen her şeyin arama motorunda yer alan sitelerde yer aldığı bir platformdur. Arama motorlarından en çok site arama işlemi yapılmaktadır. Şayet tüm bilgiler adı üzerine kurulan sitelerde yer almaktadır.
Arama motorlarında kıyafetten beyaz eşyaya, teknolojik aletten çeyiz eşyalarına kadar birçok ürünün satış ilanları görülebildiği gibi merak edilen birçok işlemin nasıl yapıldığı ya da sadece bir kişinin duygu ve düşüncelerini anlattığı blogların yer aldığı siteler bulunmaktadır. Arama motorlarının sahiplerinin amacı insanların merak ettiklerine kolay yoldan ulaşmak için tercih ettiği siteleri bünyesinde barındırarak kazanç elde etmektir. Arama motorunun işlevi de insanların aradıkları bilgiye kolayca ulaşmasını sağlamaktır.
Günümüzde Sık Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Yukarıda anlatılan arama motorunun geçmişinde görüldüğü üzere tek bir arama motoru bulunmamaktadır. Birçok firma kendi arama motorunu oluşturarak kullanıma sunmaktadır. Bu arama motorlarından sık kullanılanları Google, yahoo, bing ve yandextir. Bu arama motorları hakkında aşağıda kısaca bilgilendirme yapılacaktır.
İlk kez 1998 yılında Amerika’da kullanıma geçmiş olan Google internet tabanlı en çok kullanılan arama motorudur. Netmarketshare tarafından 2019 Şubat’ta hazırlanan raporda görüldüğü üzere Google’ın pazar payı %74,38 ile yüksek bir orandır.
Sesli aratma, farklı dillerden çeviri yapma, fotoğraf ya da video arama, şarkıcıların müziklerine ulaşma ve daha bir sürü bilgiye ulaşma imkânı sağlayan Google en çok kullanılan arama motorudur.
Yahoo
Stanford Üniversitesi’nde iki öğrenci tarafından 1995 yılında üretilmiş olan Yahoo dev bir organize içerisindedir. 2019 Şubat verilerine göre %3,45 oranında Pazar payına sahiptir. Elektronik posta sağlamada popüler bir arama motorudur.
Firefox uygulamasının varsayılan arama motoru olan Yahoo, mail alanında kullanışlı olmasının yanında 38 dilde hizmet vermesiyle de dikkat çeken bir arama motorudur. News uygulaması da popüler uygulamalar arasındadır.
Bing
Windows için varsayılan arama motoru olan Bing, %7,92 oranında Pazar payına sahiptir. Windows için varsayılan arama motoru olsa da kullanım oranı ile çok düşük bir orandadır. Ancak video aramaları için Bing kullanışlı bir arama motorudur. Türkçe de dahil olmak üzere 58 farklı dilde kullanılabilmesiyle de Google’a alternatif olması nedeniyle de aslında başarılı bir arama motorudur.
Yandex
Rusya’ da ağırlıklı olarak kullanılan Yandex, Google’a rakip olarak gösterilmektedir. Türkiye’de de kullanımı artan Yandex resmi olarak 1997 yılında kullanılmaya başlandı. Antivirüs teknolojisi ve Youtube kadar güzel videolara kolay ulaşım sağlaması nedeniyle sevilen bir arama motorudur.