Search Console, sunduğu ücretsiz servisler ile Google görüntülenmeleri ve web site analizleri ile ilgili detaylı bilgi almak için kullanılmaktadır. Search Console, bir web sitesinin koddaki, site haritasındaki, dahili bağlantılardaki veya URL yapısındaki hatalara karşı kontrol edilmesini sağlar. Ek olarak, sayfalar yapılandırılmış verilerle işaretlenebilir ve kullanıcıların sayfaya geldiği bağlantılar gibi arama sorgularının yanı sıra Google botlarının tarama davranışı, indeksleme durumu ve çok daha fazlası görüntülenir. Ayrıca Search Console, Google ile iletişim kurmak için kullanılır.
Google Web Yöneticisi Araçları, Google Analytics’in daha derinlemesine ve kapsamlı bir şekilde sunduğu ilkel biçimde bazı işlevlere sahip oldukları için genellikle hafif analiz olarak adlandırılır. Ayrıca, Web Yöneticisi Araçlarındaki veriler genellikle birkaç gün öncesine aittir. Web yöneticisi araçları, arama motoru optimizasyonu için hala çok değerlidir. Google'ın Web Yöneticisi Araçları Yandex gibi diğer arama motorları benzer hizmetler sunar. Google'dan gelen son hatalar veya mesajlar görüntülenir. Bir mesaj, manuel bir ceza olabilir. Reddetme Aracı adı altında URL taşıma onayı veya adres değişikliği olabilir.
Tarama hataları, Google tarafından bilinen URL'nin altında bir sayfanın bulunup bulunmadığını gösterir ve olmaması durumunda 404 hatası ibaresi verir. Arama analizi, zaman ve Google arama terimleriyle web sitesine giren ziyaretçi sayısı için iyi bir fikir verir. Site haritaları görüntülemesinde site haritasında herhangi bir hata olması durumunda URL'lerle birlikte gösterir.
Google Search Console'ye genel bakış, web siteniz için Google Aramadaki en önemli veri noktalarına hızlı bir genel bakış sağlar ve ayrıca grafiklerde detaylı bilgiler sunulur. Bu grafikler şunları içerir:
• Performans raporu son 3 aydaki internet araması tıklamalarının sayısını gösteren bir grafiktir.
• Kapsam raporu Google Dizinindeki (yeşil) sayfaların sayısını ve hatalı sayfaların sayısını (kırmızı) gösteren bir grafiktir.
• Son olarak öneriler, tablo halinde görüntülenmektedir ve bu öneriler bireysel bazların hızı / yükleme süreleri, bireysel alt sayfaların mobil uyumluluğu ve ayrıca yapılandırılmış veri önerileridir.
Google Search Console'nin URL kontrolünde, tek tek URL'ler ve alt sayfalar analiz edilebilir. Üst yeşil alandaki arama çubuğu da bunun için kullanılır. URL, geçerli mülkün parçası olmalıdır. Bir URL analiz edilirse, bu URL'nin mevcut indeksleme durumu hakkında bir bilgi elde edilir. Bir URL henüz dizine eklenmemişse gri renkte görüntülenir. Bu durumda, URL kontrolü, başka bir bileşenin indekslemeyi önleyip engellemediği konusunda daha fazla bilgi sunar.
Google Search Console'yi kullanabilmek için öncelikle ilgili web sitenin kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun için geçerli bir Google hesabı gereklidir. Giriş yaptıktan sonra, site sahibi siteyi doğrulamalıdır. Web sitesi geçerli bir Analytics hesabı, alan adı sağlayıcısı, bir HTML etiketi veya Google Etiket Yöneticisi kullanılarak da doğrulanabilir. Doğrulama gerçekleştirildikten sonra araç, ilgili web sitesi için ilgili verileri görüntüler ve ortak işlevler sunmaya başlar. Google Search Console ile hem web siteleri hem de uygulamalar analiz edilebilir ve izlenebilir. Kullanıcılar, sayfa içi ve sayfa dışı faktörlerle ilgili merkezi bilgilerin yanı sıra, doğal olmayan bağlantılar, web sitelerinin saldırıya uğraması ve kayıtlı web sitesi veya uygulamanın durumu hakkında Search Console aracılığıyla bildirimler alabilir. İlgili işlevlerin kullanılabilir olduğundan emin olmak için sitenin önce onaylanması gerekir. Google bunun için çeşitli yöntemler sunar. Bu, web sitesinin geçerli bir hesabı yardımıyla onaylanmasını sağlar. Kendi HTML dosyanızın sunucuya yüklenmesi de mümkündür. Daha güvenli bir yöntem de sitenin <HEAD> alanına bir meta öğe eklemektir. Bu ortak prosedürlerin yanı sıra, alan adı sağlayıcısı veya Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla sahiplik onayı gibi başka alternatifler de vardır.
Web site başarılı bir şekilde onaylandıktan sonra, Search Console üzerinden alınan veriler, Google verilerine bağlanarak analiz seçeneklerinin genişletilmesine olanak tanır.