RSS beslemesi, tamamen yapılandırılmış içeriği içeren ancak herhangi bir düzen, gezinme veya diğer ek bilgiler içermeyen bir XML dosyasından oluşur.  RSS, kullanıcının bir web sitesinin içeriğine veya bölümlerine abone olmasını sağlar. İçerik, RSS kullanılarak kullanıcının bilgisayarına (veya başka bir uç cihaza) otomatik olarak yüklenebilir. Bu, abonenin en son bilgileri otomatik ve rahat bir şekilde aldığı anlamına gelir. İçerik, salt metin ile sınırlı değildir, aynı zamanda ses veya video içeriğini de barındırır.

 RSS beslemesine abone olmak için bir RSS okuyucu gereklidir. Bu, içeriğin otomatik olarak güncellenmesini ve görüntülenmesini sağlar.  RSS, XML tabanlıdır. XML, mantıksal ve tek tip bir koda göre yapılandırılmış, ihale dili olarak adlandırılan bir dildir. Bu nedenle RSS dosyaları çok çeşitli programlar tarafından platformlar arasında kullanılabilir. 

 RSS, yıllar içinde farklı versiyonlarda piyasaya çıkmıştır. RSS sürümüne bağlı olarak farklı özellikler vardır. Sözde beslemeler RSS ile yayınlanır. RSS beslemeleri dosya uzantılarına sahip olabilir.

 RSS dosyaları oldukça mantıklı ve temiz bir şekilde yapılandırılmıştır, RSS beslemelerinde gereksiz stil öğeleri çıkarılmıştır. Sonuç olarak, bir FEED’in okuyucuları, bir FEED okuyucu yardımıyla sadece istenen içeriğe, yani web sitesindeki yeniliklere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda RSS FEED’leri diğer komut dillerinde daha fazla işlem yapmak için kullanılabilir. RSS'nin okuyucu için avantajı, web sitesini ziyaret etmek zorunda kalmadan istedikleri bilgileri hızlı bir şekilde alma kolaylığıdır.

 Küçük veya büyük turuncu bir RSS simgesine tıklayarak bir RSS beslemesine abone olabilirsiniz. Bunun için genellikle bir besleme okuyucusu gereklidir. Bir web sitesi operatörü için RSS beslemesinin başlıca avantajları, ilgili tarafların web sitesindeki yeni özellikler hakkında her zaman bilgilendirilmesidir. Web sitesi operatörü, iyi bir besleme dağıtarak düzenli okuyucuları güvence altına alır. Bir RSS beslemesinin RSS dizinlerinde, yani RSS beslemelerinin konulara göre sıralanmış olarak toplandığı dizinlerde yayılmasıyla bağlantılı olarak, RSS beslemesinin yaratıcısı yakında kendi web sitesinde yeni bağlantılar ve yeni okuyucular kaydedebilecektir.

 Bir RSS beslemesinin nasıl çalıştığı çok basittir. İlk adımda, bir web sitesi içeriği RSS yoluyla kullanılabilir hale getirir. RSS içeriği, web sitesinin ziyaretçilerine özel bir bağlantı aracılığıyla sunulur. Bir ziyaretçi RSS bağlantısını görür görmez onu da kullanabilir. Bunu yapmak için çeşitli seçenekler mevcuttur. RSS beslemesi ya doğrudan tarayıcıda çağrılır ya da bağlantı yoluyla bir RSS okuyucusunda uygulanır.

 RSS beslemesi iki yoldan biriyle entegre olur olmaz, temeldeki yazılım beslemeyi düzenli olarak günceller. Başka bir deyişle: yazılım düzenli olarak RSS sağlayıcısının sunucusuna güncelleme olup olmadığını sorar. Eğer öyleyse, PC'nizdeki RSS beslemesi de güncellenecek ve yeni içerikle doldurulacaktır.

 RSS beslemesine abone olmak için bir RSS okuyucu gereklidir. Bu, içeriğin otomatik olarak güncellenmesini ve görüntülenmesini sağlar. Kişisel olarak derlenmiş RSS beslemelerinin herhangi bir bilgisayardan okunabildiği yerel uygulamalar kadar tarayıcı tabanlı okuyucular için de teklifler sunulmaktadır. Bazı okuyucular çevrimiçi olarak ücretsiz olarak mevcuttur.

 RSS beslemesi ile inisiyatif her zaman okuyucudan gelir: sadece RSS beslemenize abone olduklarında yeni gönderiler hakkında bilgi sahibi olurlar. Aynı zamanda, istediği zaman abonelikten çıkabilirler. E-posta bülteninin aksine, bunlardan hiçbirine engel olamazsınız.

 Güncellemeler, okuyuculardan bir besleme okuyucusu veya tarayıcı aracılığıyla alınır. Besleme okuyucusu, abone olunan sayfalardan haberleri toplar ve çok sayıda beslemeye genel bir bakış sağlar. Bir sayfa ziyaretçisinin besleme okuyucusu yoksa (İnternet'te yazılım veya tarayıcı eklentisi olarak ücretsiz olarak mevcuttur), ziyaretçi tarayıcının yer imi işlevini doğrudan kullanabilir.