ICANN ve Domain Sistemi birbiriyle bağlantılı olan iki önemli terimdir. Günümüzde internet ve internet kullanıcıları için oldukça önemlidir.
ICANN’ın Anlamı Nedir?
ICANN, “Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” isminin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. ABD Hükümeti’nin 1998 yılında gelir amacı gütmeden İnternet’in ana yapısını korumasına ve bu yapıyı yönetmesine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Güney Kaliforniya merkezli bir kuruluştur. Türkiye’de “İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu” adıyla hizmet vermektedir.
ICANN’ın Amacı ve Görevi Nedir?
ICANN, gelir amacı olmadan internetin kararlılığını beslemek için birlikte çalışan internet toplulukları kuruluşudur. Bazı kurallar dâhilinde internet kullanıcılarına geçerli domain bulabilmelerine yardımcı olmak üzere DNS’in yönetimiyle ilgilenmektedir. Bu görevi İnternet’teki işlemlerde yapılan, teknik yönlendiricilerin ve üst düzey domainlerin (alan isimleri; .com, .info vb.) kullanılabilme yetkilerinin sevkini gözlemleyerek yapmaktadır.
ICANN Nasıl Çalışmaktadır?
ICANN’ın bünyesinde internetin korunmasına yardımcı olan kurumlar, hükümetler ve uluslararası anlaşmalarla yapılan organizasyonlar birlikte çalışmaktadır.
İnternetin yeniliğe ve gelişime açık olması, kararlılığının ilerlemesinde bazı güçlükler ortaya çıkarmaktadır. ICANN kullanıcıları, ICANN’ın teknik yönetimi ve koordinasyon kurallarıyla ilgili sorunlara bakmaktadır.
Domain Sistemi ve Önemi Nedir?
Domain, “Alan adı” anlamına gelmektedir. Domain (alan adı) Sistemi kısaca “DNS” olarak isimlendirilmektedir. Domain Sistemi (DNS), kullanıcıların internet trafiği üzerinde yollarını bulabilmesine yardımcı olmaktadır. 300 milyondan fazla alan adlarını birbirine bağlayan sistemdir.
İnterneti olan her bilgisayarın bir IP (Internet Protocol Address) adresi bulunmaktadır. IP adreslerinin hatırlanmasında zorluk çekildiği için, DNS yardımıyla oluşturulan harf dizininin kullanılmasına olanak sağlar. Hiçbir web sitesi aynı domaine sahip değildir. Benzersiz olan bu domainler olmasaydı, istenilen web sitesine gitmek için birçok sayıyı ezberlemek gerekecekti. Örneğin, siteniz için seçtiğiniz adın, “.com, .net” vb. uzantılar ile oluşturulan şey domain veya alan adlarıdır.
Domain sistemi sayesinde, tarayıcıda aratılan alan adı, bağlantılı IP adresine çevrilmektedir. Bu sayede kullanıcı istediği web sitesine ait verilerin depolandığı sunucuya ulaşabilmektedir.
Domain, kullanıcıların kendi adreslerinin ziyaretçiler tarafından nasıl aratılacağı bakımından oldukça önemlidir. Bu yüzden domain özenle seçilmelidir.
Domain Kayıt Nedir?
Alan adı tescili yani domain kayıt, web sitesine ait olan ismin başkası tarafından kullanılmamasını sağlamaktadır. Kullanıcının bu ismi üzerine kaydettirmesi için gereklidir. Bu işlem bir satın alma işlemi değildir. Genellikle, bu ismi bir seneliğine kiralamak anlamına gelmektedir. Bu yüzden belli dönemlerde alan adı tescilinin yenilenmesi gerekmektedir. Eğer yenileme işlemi yapılmazsa ismin kullanım hakkı kalkacaktır ve başka birisi kiralayabilecektir.