Günümüz teknoloji çağında birçok yazılım dili geliştirilmiş durumdadır. Bu nedenle ticaret sektöründe rakiplerin birbirine karşı rekabetini hızlandıran internet dili oldukça etkin rol oynamaktadır. Her ticari kuruluşun bir yazılımcıya muhakkak ihtiyacı olmaktadır. Peki, uluslararası alanda popülerlik kazanan yazım dili JavaScript ne anlama gelmektedir?
JavaScript Nedir?
Temel olarak web site geliştiren kişiler için 3 farklı yazılım dilinden biri haline gelmiş olup 20 seneden fazladır kullanılan bir teknik yazılım çeşididir. Bu 3 farklı yazılım dili HTML, CSS ve bildiğiniz üzere JavaScript olmaktadır. Her bir yazılım türünün kendine has görevleri bulunur ve bu 3 dilde bir araya getirildiğinde oldukça gelişmiş bir web tasarım ortaya çıkarılabilmektedir. HTML’in görevi site içerisine içerik eklemenizi sağlarken CSS ise site içerisinde bulunan sayfaların stil ve tasarım değişikliğinin yapılmasına imkan tanımaktadır. Peki, javascript nedir ve işlevi ne olmaktadır?
JavaScript’in görevi web site içerisinde yer alan sayfaların davranışlarını yönetmeye yaramaktadır. Bu yazılım dilini öğrenmek sanılanın aksine kolay olduğu kadar hızlı bir şekilde de öğrenmeye imkan tanır.
JavaScript’in Tarihçesi Nedir?
JavaScript popüler yazılım dili, 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde kurulmuştur. 1995 senesinin Eylül ayında kurulumu tamamlanan javascript bir Netscape çalışanı tarafından yapılmıştır. Yazılım dilinin kurucusu Brandan Eich, ilk başta yazılıma Mocha adını vermiş olsa da sonradan Mona olmuştur. Bu isimde değişip LiveScript olmuş sonrasında ise son halini yani JavaScript olarak kalmıştır.
Yazılım dilinin ilk başlarda sınırlı özellikleri olsa da sonradan geliştirilmiş olup zamanla büyümeye ve gelişmeye açık olarak devam etti. 1999 senesine gelindiğinde yazılım dili JavaScript hem mobil hem de bilgisayarlar üzerinde çalışabilir kılmıştır.
JavaScript Yazılım Dilinin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?
Popüler bir yazılım dili olan JavaScript, farklı türde rakiplerine karşı çok fazla sayıda avantaj sunmaktadır. Peki, yazılım dili JavaScript’in sunduğu çeşitli avantajlar nelerdir?
1) İki farklı yazılım dili olan HTML ve CSS ile ortak çalışabilme imkanı sunması en önemli avantajlardan biri olmaktadır.
2) Öteki yazılım dillerine göre çok daha basit, kolay ve hızlı bir şekilde öğrenme imkanı sunması sayılabilmektedir.
3) Her bir tarayıcı içerisinde tanımlanmış bir şekilde problemsiz olarak çalışmaya devam etmesi JavaScript yazılım dilini eşsiz kılan özelliklerden bir tanesi olmaktadır.
4) Site içerisinde bulunan hataları kolayca çözümleyebilmesinin yanı sıra öteki yazılım dillerinden çok daha iyi bir teknolojik altyapıya sahiptir.
Bir Web Sayfasına JavaScript Nasıl Eklenir?
Sahip olduğunuz web site içerisine bir JavaScript yazılım dili eklemek istiyorsanız yapmanız gereken iki türlü yol bulunmaktadır. Birincisi kendiniz ekleyip temel özelliklerinden nasıl yararlanacağınız ile ilgili bilgi sahibi olup kısıtlı seviyede sitenizi geliştirebilirsiniz. Bunun içinse script etiketini kullanmanız gerekmektedir.
Fakat ikincisi ise profesyonel destek alarak tüm ayrıntıları ile gelişmiş seviyede bir Javascript yazılım dili desteği alarak web sitenizi büyütebilir ve geliştirebilirsiniz. Bunun içinse yapmanız gereken tek yöntem kurumsal hizmet veren crenw.net ile iletişime geçerek profesyonel anlamda web site hizmetleri almaya başlayabilirsiniz.