Günümüz dünyası için internet vazgeçilmezlerden birisi olmaktadır. Bu sebeple de web sitelerinin önemi de her geçen gün artmaktadır ve Joomla daha fazla önem kazanmaktadır.
Joomla Nedir?
Content management system olarak açılan Joomla’nın Türkçe karşılığı ise içerik yönetimi sistemi olmaktadır. İçeriklerin hazırlanıp yayınlanmasını sağlamasının yanı sıra birçok farklı içeriğinde aynı panel üzerinden yönetilmesine olanak tanımaktadır. 2000 yılında kullanıma açılan web sitesi yapma platformu olan Joomla, dünya üzerinde de yaygın kullanıma sahip olan platformlardan birisidir. 2 milyon kullanıcıya sahip olan Joomla Wordpress ile benzerlik göstermektedir.
Uygulama aracılığı ile birçok web sitesi yaratmak mümkün olmaktadır. Arkadaşlık, oyun, video, blog ya da alışveriş siteleri gibi birçok farklı alanda web sitesi yaratmaya imkan sağlayan Joomla ile aynı zamanda ücretli ve ücretsiz temalara erişilebilen uygulamada aynı zamanda eklenti paketlerinin bulunması da tercih sebebi olmaktadır.
Joomla’nın bu kadar tercih edilmesinin bir başka sebebi ise çoklu dil seçeneğinin bulunmasıdır. Türkçe girilen içerikler bu özelliği sayesinde farklı dillere çevrilmektedir.
Joomla Nasıl Kullanılır?
Joomla ile hazır web sitesi oluşturmak için öncelikle Joomla’nın resmi internet sitesinde uygulamasının en son sürümünün indirilmesi gerekir. Daha sonrasında ise domain adının ve hostingin alınması ve bu bilgiler ile Mysql veri tabanın oluşturulması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen işlemlerin tamamlanmasının ardından ise Joomla sitesinden indirilen dosyanın Winrar şekli ile masaüstüne alınması ve sonrasında içerisinde bulunan dosyaları FTP aracılığı ile siteye aktarılması gerekmektedir.
Dosyaları siteye yüklemek için açılan FTP programının çalıştırılmasından sonra sol üstte yer alan boşluğa hosting firmasından alınan kullanıcı adı ve şifresinin girilmesi ve ardından bağlan butonuna tıklanması gerekir. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından ise dosyalar açılmaktadır. public_html dosyasında yer alan her şey silinerek silinen dosyalar uygulama klasördeki dosyalara aktarılmaktadır. Bu sayede Joomla hostinge atılmış olur.
Daha sonrasında alınan alan adının tarayıcıya yazılması ile kullanıcıların karşısına Joomla’nın kurulum sayfası çıkmaktadır. Burada kullanılan kullanıcı adı ve şifresi her alanda gerekli olacağı için unutulmaması gerekir. Bu sayfada istenilen bilgilerin doldurulmasından sonra ise bir sonraki adıma geçilebilmektedir.
Bir sonraki adımı veritabanı yapılandırması oluşturuyor. Buradaki bilgiler de doldurulduktan sonra özet sayfası görüntüleniyor. Bu özet sayfasında bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesi gerekiyor. Özet sayfası onaylandıktan sonra ise kurulum klasörünün kaldırılması gerekmektedir. Kurulumun tamamlanması için ise FTP programında yer alan public_html klasöründe bulunan htaccess.txt klasörünün adının htaccess yapılması gerekmektedir.
Açık kaynak kodlu Joomla kurulumu tamamlandıktan sonra ise sitenizi görüntülemeye başlayabilirsiniz. Burada yönetici alanından giriş yapılarak sitenizi tasarlayabilir ve içeriklerinizi yayınlamaya başlayabilirsiniz. Yönetim paneline girebilmek için ise Joomla’nın kurulumu sırasında belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizi girmeniz gerekmektedir.