Hayatımızda önemli bir yeri olan Google bu mevkisini şüphesiz ki hayatımızı kolaylaştırmak için sunmuş olduğu ürünlere borçlu olmaktadır. Bu hizmetlerinden birisi de Google Drive olmaktadır. İlk olarak 2012 yılında hayatımıza giren Google Drive, o günden bu yana yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.


Google Drive Nedir?

Sunum, e-posta, harita, çizim doküman ve e-tablo gibi dosyaları saklamaya izin veren bir hizmet olan Google Drive aynı zamanda gmail e-posta hesapları da dahil olmak üzere 15 GB kadar saklama alanı sunmaktadır. Son derece kullanışlı olan ofis programlarından birisi olan Google Drive’da daha fazla depolama alanına sahip olmak isterseniz ücretli olarak bu alanı alabilirsiniz. 

Mac, Windows ve Android işletim sistemlerinde kullanılmasının yanı sıra bilgisayar ve akıllı cihazlarda tarayıcı üzerinden de hesaba giriş yapmak mümkün olmaktadır. 

İstediğiniz şekilde klasör oluşturmanıza izin veren Google Drive sayesinde belgelerinizi arşivleme imkanı sunmasının yanı sıra dosya paylaşımı yaparak ekip arkadaşlarınızın da dosyayı düzenlemesine izin verebilirsiniz. Bireysel, ekip ve kurumsal çalışma planları bulunan Google drive’ın aynı zamanda belgeleri çevrim dışı kullanma olanağı da bulunmaktadır.


Google Drive Hangi İşletim Sistemlerinde Çalışmaktadır?

Google Drive’ın sağlamış olduğu tüm özelliklerden faydalanmak için cihazınızda bulunması gereken özellikler içerisinde şunlar yer almaktadır.

● Android 5.0 ve üzerindeki cihazlar,

● IOS 12 ve üzeri versiyondaki cihazlar,

● Google Chrome,

● Firefox,

● Internet Explorer 11,

● Microsoft Edge,

● Safari.


Google Drive Hangi Dosya Türlerini Destekliyor?

Google Drive’ın bu kadar çok tercih edilmesinin başlıca sebebi şüphesiz ki çok fazla sayıda dosya türünü desteklemesidir. Desteklediği dosya türleri içerisinde ise şunlar yer almaktadır.

● MTS dosyaları,

● Apple pages PAGES,

● RAW formatlı görüntü dosyaları,

● Sıkıştırılmış dosya tipleri,

● XML için XPS dosyaları,

● AutoCad DXF,

● Fonts TFF,

● Adobe Grafik Programı formatları,

● Metin dosyaları TXT,

● Kodlama türleri içerisinde yer alan JavaScript, HPP, CPP, C, PHP, HTML, CSS,

● Adobe PDF,

● Microsoft Powerpoint PPT, PPTX,

● Microsoft Excel XLS, XLSX,

● Microsoft Word DOC, DOCX,

● Video formatları WEBM, OGG, MPEGS, 3GPP, FLV, WMV, AVI, MOV, MPEG4,

● Ses dosya formatları OGG, WAV, MPEG, MP3,

● Görüntü dosya formatları, SVG, BMP, TIFF, GIF, PNG, JPEG,

● Döküman, E-tablo çizimler, slayt ve formlar.


Google Drive’a Nasıl Kayıt Olunur?

Google Drive’a kayıt olabilmeniz için öncelikle bir Gmail hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında Google Drive sayfasına girerek Gmail hesabınızla kolaylıkla üye olabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra ise ekranın sol tarafında bulunan menü üzerinden istediğiniz dosya türünde çalışmaya başlayabilir ve dosya saklama işlemlerinizi yapabilirsiniz.


Google Drive Nasıl Kullanılır?

Google Drive’ın sol tarafında yer alan menüden çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. 


Google Dokümanlar

Google Dokümanlar boş veya şablon seçeneklerinden birini seçerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Boş dökümanları hemen hemen Microsoft Word benzer şekilde açılacaktır. Ayrıca sayfanın sağ tarafından yer alan paylaş butonu ile çalışmalarınızı başkaları ile paylaşabilirsiniz.


Google E-Tablolar

Soldaki menüde yer alan bir başka başlık ise e-tablolar olmaktadır. Burada da kullanıcılara boş ve şablon olmak üzere iki farklı seçenek sunulur ve paylaş özelliği bulunur.


Google Slaytlar

Google slaytlar üzerinden istediğiniz türde bir sunum hazırlayabilirsiniz.


Google Formlar

Sınav, anket, davetiye ya da iş talepleri gibi materyalleri bu başlık altında çalışabilirsiniz.


Google Çizimler

Basit çizimler oluşturabilmenizin yanı sıra hazır resimler üzerinde düzenleme yapmanıza da olanak tanımaktadır.


Google Haritalar

Yürüyerek, arabayla ya da bisikletle gitmek istediğiniz rotaları belirleyebilirsiniz. Tüm bu özellikleri dilediğiniz kullanıcılar ile paylaşabilir ve yedekleme yapabilirsiniz.