Donanım ile ilgisi bulunan herkes Arduino projesi ve etkisini duymuştur ancak bu konuda bilgi sahibi olan ve neler yapılabileceğini bilen kişi sayısı az olmaktadır.
Arduino Nedir?
Elektronik projeleri oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı bir platform olan Arduino, fiziksel olarak programlanabilir bir devre kartı ve yazılım parçasından veya bilgisayarınızda çalışan, bilgisayarın kodunu fiziksel karta yazmak ve yüklemek için kullanılan IDE’den oluşmaktadır.
Yeni başlayanlar arasında son derece popüler olan Arduino platformu’nun bu popülerliği önceki programlanabilir devre kartlarının önemli bir kısmından farklı olarak Arduino kartının yeni bir kod eklemek için ayrıca bir donanım parçasına ihtiyaç duymamasından gelmektedir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için sadece USB kablosu yeterli olmaktadır.
Bunların yanında Arduino IDE, programlama öğrenmeyi kolaylaştıran basitleştirilmiş C++ sürümü de kullanmaktadır. Ayrıca micro denetleyicinin işlevlerini daha da erişilebilir bir pakete ayıran standart bir form faktörü de sağlamaktadır.
Arduino Ne İşe Yarar? Neden Tercih Edilir?
Erişilebilir ve basit bir kullanıcı deneyimi sunan Arduino, bu özelliği sebebiyle binlerce farklı proje ve uygulamada kendisine yer bulmaktadır. Yeni başlayanların kullanımı için uygun olan Arduino, aynı zamanda ileri düzey kullanıcıların da yararlanabileceği kadar esnek olmaktadır.
Windows, Mac ve Linux üzerinde çalışabilen Arduino, gerek öğrencilerin gerekse de öğretmenlerin düşük maliyetli bilimsel araçlar oluşturmalarına da yardımcı olmaktadır. Fizik ve kimya ilkelerini kanıtlamak ya da programlama ve robotiğe başlamak için kullanılmaktadır. Bunun yanında tasarımcı ya da mimar gibi profesyoneller de etkileşimli prototiplerin oluşturulmasında ya da müzisyenler kurulumlar ve müzik aletleriyle denemeler de kullanmaktadır.
Yeni şeyler öğrenmek için önemli bir araç olan Arduino, kitin adımlarını takip ederek ve Arduino topluluğu ile iletişim içerisinde olarak Arduino’yu kullanmaya kolaylıkla başlanabilmektedir.
Arduino diğer birçok mikrodenetleyici ve mikrodenetleyici platformunun aksine çalışma sürecini kolaylaştırmaktadır.
Maliyeti Daha Azdır
Arduino ile diğer mikrodenetleyici platformlar kıyaslandığında Arduino’nun çok daha uygun maliyetlere sahip olduğu görülmektedir. Arduino modülünün en basit olan modeli elle dahi monte edilebilmekte ve 50 Dolar’dan daha az maliyete sahip olmaktadır.
Çapraz Platform
Çoğu mikrodenetleyici Microsoft ile sınırlı olurken, Arduino Windows’un yanı sıra Linux ve Macintosh OSX’te de çalışmaktadır.
Basit ve Net Programlama Ortamı
Yeni başlayanların kullanımına uygun olan Arduino, aynı zamanda ileri düzeyde deneyimli ve bilgili kullanıcılar için de uygun olmaktadır. Aynı zamanda öğretmenler için son derece uygun olan Processing programlama ortamına dayanmaktadır. Bu sayede de programlamayı öğrenen öğrenciler aynı zamanda IDE’nin nasıl çalıştığına da aşina olmaktadır.
Açık Kaynak ve Genişletilebilir Yazılım
Arduino yazılım deneyimli programcılar tarafından geliştirilebilmesine izin veren açık kaynaklı yazılıma sahip olmaktadır. C++ kitaplıklar aracılığı ile genişletilebilir. Ayrıca ayrıntıları anlamak isteyen kişiler de Arduino’nun temel aldığı AVR C programlama diline geçiş yapabilmektedir. Bunların yanında isteyen kişiler direkt olarak AVT- C kodunu Arduino programlarına ekleyebilirler.
Açık Kaynak ve Geliştirilebilir Donanım
Creative Commons lisansı altında yayınlanan Arduino kartları, bu sayede deneyimli devre tasarımcıları tarafından modülün kendi versiyonlarını oluşturarak genişletebilir ve geliştirebilirler. Bunun yanında deneyimi çok fazla olmayan kullanıcılar dahi nasıl çalıştığını anlamak ve maliyetten tasarruf etmek için modülün devre tahtası sürümünü oluşturabilirler.
En Popüler Arduino Türleri Nelerdir?
Bir dizi farklı prototipten oluşan ve plakaların her birinin onu diğerlerinden ayıran özelliği bulunmaktadır. En popüler Arduino türleri içerisinde ise şunlar bulunmaktadır.
● Arduino UNO,
● Arduino Nano,
● Arduino Mega,