Javascript, web sitelerinde yer alan html ile css tekniklerinde uygulanamayan bölümlerde yazılım sağlayıcılar tarafından kullanıcı olan kişilere iyi bir deneyim yaratmak amacıyla yardımcı dil olarak kullanılmaktadır. 

 John Resig kütüphanenin baş geliştiricisi olmuştur. John Resig Amerikalı bir yazılımın mühendisidir. İnstute of Technology lisans derecesi almıştır. Mezuniyetini oldukça yüksek başarıyla tamamlayan Amerikalı web yazılım mühendisi 2006 yıllarında bir teknik geliştirmiş ve bilgisayar kullanıcılarını uzun kodların bunalımından kurtarmıştır.


 Kod Yapısı

 Temel amaç olarak jquery web sitelerinde bulunan uzun kod yazılımlarının karmaşık yapısından kurtarmak ve javascript kodlarına yönelmeden kısa ve öz kodlarla işlemleri gerçekleştirmektir. Temel amacı kod kısalığı olan uygulamaların basite indirgemesi javascript uygulamaların yazılımını oldukça kolay hale getirmiştir. Kısa kodlar ile birçok işlem halledilebilir. Bunlar arasında ajax isteği, kullanıcı ara yüzü ve görüntü efekti örnek verilebilir. Temel bilgileri bilen kolaylıkla kullanım sağlayabilmektedir. Temel bilgiler arasında ön şart olarak sunulan html ve css yer almaktadır.


 Tekniksel olarak Yapılabilecekler?

1) Animasyonlu olarak efekt ekleme işlemlerinde sayfada yer alan öğelere çok sayıda çeşitli animasyon eklemesi yapılabilir.

2) Ajax istekleri ile sayfanın geri yüklenmesine gerek olmadan ek olarak veri isteme işlemleri gerçekleştirilebilir.

3) Web sayfası içeriğinde bulunan html ve css elementlerinin sıra değiştirme işlemleri kolay bir şekilde yapılabilir. 

4) Kullanıcıların en çok işine yarayan bu teknik ile fare ve klavye ile yönetilebilecek etkileşimli nesne yapılarak web sayfalarında kullanım kolaylığı sağlanabilir.

5) Kısa kod yöntemi ile oluşturulacak olan dom kurgulama ile sayfa içerikleri kolayca değiştirilebilir ve yeni içerik ekleme yapılabilir. İçerikler istenilirse kaldırılabilir ve sıralama işlemi yapılabilir.

6) Lightboxlar kullanıcının zevkine göre oluşturulabilir ve farklı şekillerde slayt gösterileri eklemesi yapılabilir.

7) Yeniden konumlanabilir hale getirilen öğelerle sıralı sayfalar oluşturulabilir ve bu tamamen kullanıcının kendi isteğine bağlıdır.

8) Form doğrulaması yapıldığı zaman etkili amaca yönelik kısa kodlarla uygun formlar hazırlanabilir. Sunucunun yanında oluşturulan veri tabanı ile ajax olarak adlandırılan metin alanları oluşturulması yapılabilir. Buna ek olarak da benzer işlemler sürdürülmektedir.


 İndirme Nasıl Sağlanır?

 İndirme işlemleri sıkıştırılmış dosya veya sıkıştırılmamış dosya olarak sağlanabilir. Kısaltılmış olarak dosya uzantısı js olarak kayda geçmiştir. Kodlar üzerinde değişikliğe gidilmeyecekse sıkıştırılmış sürüm tercih edilebilir. Tam tersi değişiklik yapmak isteniliyorsa sıkıştırılmamış sürüm tercih edilmelidir. İndirme işlemini gerçekleştirmek için resmi web sayfasından yararlanmak gerekmektedir. Sıkıştırılmamış dosyanın uzantısı 61 kb sıkıştırılmış dosyanın uzantısı ise 21 kb'dir.