Web server hizmetine aynı zamanda ağ sunucusu da denilmektedir. Web server bir internet sitesinin yayınlanmasından sorumlu olan sunucuya verilen isimdir. Kullanıcılar bir internet sitesine erişim sağladıklarında sayfada yer alan bütün içerikler web server sayesinde indirilir. Genel olarak web server kavramı son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bununla birlikte son yıllarda teknoloji alanında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde pek çok farklı servis sağlayıcısı mevcuttur.


 Ağ Sunucularında Yükleme Hızının Önemi

 İnternet sayfalarını görüntülemede hız çok büyük önem taşır. Özellikle arama motorlarında yapılan optimizasyonlar ile birlikte yükleme hızı konusunda çok hızlı gelişmeler sağlanmıştır. Öyle ki bu optimizasyondan kaynaklı hızlanmalar teknoloji sektöründe firmaların birbirlerine karşı rekabetini arttırmaktadır.  


 Web Server Kiralama

 Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için web server kurmak oldukça maliyetli bir iştir. Bu sebepten dolayı bu tarz işletmelerin web server kiralamaları maliyeti azaltmalarına yarayacaktır. Böylelikle daha yüksek bir yükleme hızına ulaşabilirler. İndirme ve yükleme hızları yüksek olan bir web server hız konusunda firmaların ihtiyacını çok büyük oranda karşılayacaktır. Daha yüksek indirme ve yükleme hızı elde etmek için verimli bir server kullanmak gerekmektedir.


 Hosting Nedir?

 Ağ sunucuları ile ilgili pek çok farklı terim bulunmaktadır. Bu terimlerin içerisinde en yaygın olarak kullanılanlarından bir tanesi de hosting terimidir. Hosting, barındırma anlamına gelmektedir. Bireysel ya da kurumsal kullanıcıların internet sayfalarını herhangi bir kesinti sorunu olmadan yayınlanmasını sağlayan web sunucularının birleştirilmesi ile oluşturulan bir hizmettir. Bir web sitesine sahip olan herkes elde etmesi gereken en temel gereksinim hosting hizmetidir.


 Apache Nedir?

 Apache web server ücretsiz bir yazılımdır ve aynı zamanda açık kaynak kodludur. Bu yazılımın altyapısında şifre yetkilendirme, önbellek ve URL yazma gibi pek çok farklı modül bulunmaktadır. Apache web server dünya genelindeki internet sitelerinin yüzde 46'sına hizmet vermektedir. En eski web serverlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Apache web server pek çok farklı modülü altyapısında bulundurduğu için özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir. Böylelikle bazı işlevleri açma ya da kapama gibi özellikler barındırır.


 Ngnix Nedir? 

 Ngnix ilk zamanlarda bir mail istemcisi olarak geliştirilmiş olsa da daha sonrasında bir ağ sunucusuna dönüştürülmüştür. Ngnix de tıpkı Apache'de olduğu gibi açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Ngnix özellikle yüksek trafiğe sahip olan web sitelerinin kullanmış olduğu bir yazılımdır. Bu web sitelerinin arasında Google, Netflix, WordPress ve Adobe gibi pek çok büyük firma da bulunmaktadır.