İnsanların başa çıkamayacağı kadar büyük verilerin toplanmasında ve işlenmesinde bilgisayarların önemi çok büyük olmaktadır. Bu sayede hem endüstrilerde insanlara duyulan ihtiyaç azalmakta hem de işlemler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Diğer bir taraftan birçok sebepten dolayı bazı işlemler birden fazla bilgisayar ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada farklı bilgisayarlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerin tek bir ekran üzerinden takip edilebilmesi önem kazanmaktadır. Aksi halde işlem yapılan bütün bilgisayarlar için bir çalışana ihtiyaç duyulur ya da bilgisayarlar arasında sürekli olarak gezinilmesi gerekir. Her iki yöntem de kaynaklar açısından yararlı olmadığından ayrıca işlem yapan her bilgisayar için ayrı donanım gerektiğinden en efektif yöntem tüm bilgisayarların tek bir ekrandan yönetilmesidir.
KVM Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı görevlerin yerine getirilebilmesi için birden fazla bilgisayarın kullanılması gerekmektedir. Bu durumlarda tüm bu bilgisayarları tek bir yerden kontrol etmemize olanak tanıyan ise KVM olmaktadır. KVM ile uzaktaki bilgisayarlara kolayca bağlanabilir ve bu bilgisayarların yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Klavye, video ve mouse kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan KVM sadece klavye, monitör ve mouse kullanarak sunucu cihazlarınızı yönetmenize ve uzaktan işlemlerini yapmanıza olanak tanımaktadır.
KVM Neden Kullanılır?
Sanallaştırma yapısı kullanan, veri merkezleri ve sunucu odaları bulunan tüm alanlarda kullanılan KVM, sağladığı pratiklik ve kolaylıklar için tercih edilmektedir. KVM ile sunucunuzun network erişimi bulunmadığı durumlarda dahi çalışmalarınıza devam etmenizi sağlamaktadır. Bu kontroller ise KVM Switch cihazları ile gerçekleştirilmektedir.
KVM Switch Nedir?
Donanımsal cihazlardan birisi olan KVM Switch, birden fazla bilgisayara bağlanma ve bunları kontrol etme olanağı sunmaktadır. Bu cihaz sayesinde KVM cihazınıza uzaktan bağlanmak istediğiniz bilgisayarların IP’sini girebilir ve onları kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bu bağlantılar sayesinde de klavye, video ve mouse özelliği bulunan tüm cihazlar kontrol edilebilmektedir.
KVM’nin Avantajları Nelerdir?
KVM’nin dışında birçok sanallaştırma yazılımı bulunmaktadır. KVM’nin bu yazılımlardan daha fazla öne çıkmasının ise birçok sebebi bulunmaktadır. Bunun öncelikli sebebi diğerlerinin aksine KVM diğer bilgisayarların BİOS’una kadar erişebilmektedir. Diğer yazılımlar ise sadece diğer bilgisayarların desktop kısmına ulaşabilmektedir. Bu fark sayesinde KVM üzerinde herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Bu özelliği sayesinde de sunucu üzerinde ki tüm kontrolleri ve güvenlik ayarları gerçekleştirilebilir.
Diğer bir yandan KVM çevre etkenlerinden etkilenmeyen yapısı ile sürekli olarak diğer bilgisayarlar ile bağlantıda kalmayı sağlamaktadır. Çünkü KVM’nin çalışması için internet bağlantısına gerek bulunmamaktadır.
KVM’nin bir diğer avantajı ise üst düzey yazılımlara ihtiyaç duymadan çalışabilmesidir. KVM’nin Bios’lara ulaşabilmesi için minimal yazılımlar da yeterli olmaktadır. Bu özelliği sayesinde de alanında tek cihaz olma özelliğini taşımaktadır. KVM’nin minimum ihtiyaçları sayesinde de kaynaklar daha verimli bir şekilde kullanılabilmektedir.
KVM Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım türlerine bağlı olarak farklı KVM seçenekleri bulunmaktadır.
Analog KVM
Bu cihazlarda tüm bilgisayarların aynı yerde olması gerekmektedir. Kaç bilgisayarın kontrol edileceğini belirleyen ise cihazın üzerinde ki çıkış sayısıdır. Analog KVM ile ortamda bulunan tüm bilgisayarlar tek bir klavye, monitör ve mouse tarafından kontrol edilebilmektedir.
Dijital KVM
Çalışma prensibi olarak analog KVM ile benzerlik göstermekle birlikte aralarındaki en büyük fark dijital KVM ile uzaktaki sunuculara da bağlanılabilmesidir. Bu bağlantı için bilgisayarların fiziki olarak yakın olmalarına gerek yoktur.
Koaksiyel Kablo / UTP Kablo
Daha çok analog cihazlar için tercih edilen UTP kablolar alüminyum ya da bakırdan elde edilmektedir. Bu kablolar sayesinde IP üzerinden bağlantı kurulabilmektedir.