Dijital ortamda üretilen birçok eseri yakından ilgilendiren nft, son dönemlerin en çok ilgi çeken dijital verilerinden birisi olmaktadır. Klasik kripto paralardan çok daha farklı bir uygulaması bulunan NFT’ler 2015 yılından bu yana dijital eserlerin değerlendirilmesinde ya da koleksiyon oluşturulmasında kullanılmaktadır. 


NFT Nedir?

NFT, Non Fungible Token kelimelerinin baş harflerinin bir araya  getirilmesi ile oluşturulmuştur. Türkçe karşılığı ise değiştirilemeyen token olmaktadır. Tercüme etmek gerekirse de değiştirilmesi söz konusu olmayan dijital eserdir. Teknik olarak kripto para birimlerinden birisi olan NFT’yi sadece para olarak düşünmek yanlış olacaktır. Çünkü NFT’ler sadece para değil karşılığı olan herhangi bir varlık olabilir. Diğer bir deyişle NFT’ler parasal bir karşılığı olan dijital varlıklar olmaktadır. NFT için örnek olabilecek birçok varlık bulunmaktadır. Bunların içerisinde sanat eserleri, tweetler ya da sosyal medyada paylaşılan hikayeler olabilmektedir. Çok fazla çeşidi olan bu varlıkların NFT olarak adlandırılması için ise bazı özellikleri barındırması gerekmektedir. 

NFT’yi kısaca açıklamak gerektiğinde ise koleksiyon değeri olan şeylerin dijital ortama yansımaları olmaktadır. Kripto para birimlerinden birisi olmasına rağmen her birinin kendine özgü olması nedeniyle onların değiştirilemez ve özgün olmasını sağlamaktadır.

Değiştirilemez olmasını ise kısaca şu şekilde açıklamak mümkün olmaktadır. Örneğin elinizde 100 lira var ve bunu bir bakkala gidip iki tane 50 lira yapabilmeniz bunun değiştirilebilir olduğunu gösterir. Bir diğer örnek ise elinizde bulunan bitcoin’i başka bir kripto para almak için kullanmanız da kripto paralarının takas edilebilir özelliklerinin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ancak NFT söz konusu olduğunda bunları yapmanız mümkün olmamaktadır. 


NFT Ne İşe Yarar?

NFT ile kripto paraların ortak özellikleri blockchain üzerinde bulunmalarıdır. NFT’lerinde kripto gibi bir karşılıkları bulunmaktadır. Ancak aralarında ki fark NF’lerin sanat eserleri gibi özgün ve sadece bir tane bulunmalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de her bir NFT’nin dijital bir karşılığı vardır. Bunu size özel olan ve başka kimsede bulunmayan bir kod olarak düşünebilirsiniz.

Bunu gerçek hayattan bir örnekle açıklamak gerektiğinde ise resim koleksiyonları en anlaşılabilir örnekler olmaktadır. Bu eserler başka hiç kimsede bulunmadığı gibi diğer bir yandan parasal değerleri de bulunmaktadır. 


NFT Nasıl Kullanılır?

NFT ilk olarak 2015 yılında Ethereum ile uyumlu olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonrasında ise 2017 yılında CryptoKitties sayesinde adından söz ettirmeyi başarmıştır. İlk başlarda ethereum ile uyumlu olan ERC-721 standardı ile oluşturulan NFT’ler şimdilerde ERC-1155 standardı ile kullanılmaktadır. Her bir NFT varlığının birbirinden farklı olmasına rağmen transfer edilebilmelerini sağlayan da bu standartlar ve blockchain uyumlulukları olmaktadır. 

Elinizde bulunan NFT’lerin koleksiyonunu yapmak ya da muhafaza etmek için ise dijital cüzdanlardan faydalanabilirsiniz. Sahiplerinin izni olmadan kopyalanamayan ya da transferi yapılamayan NFT’lerinizin birçok farklı blockchain üzerinde bulunmasına rağmen tek bir kaynakta olmasını sağlamaktadır.


ERC-721 Standardı Nedir?

ERC-721 standardı ethereum üzerinde NFT’lerin nasıl oluşturulacağını açıklayan bir standart olmaktadır. Bu standartlara uygun olarak gerçekleştirilen tokenlar eşsiz olmaktadır.


ERC-1155 Standardı Nedir?

Bu standart video oyunları endüstrisi tarafından kullanılmaktadır. Oyun içinde gerçekleştirilen alışverişlerde kullanılmaktadır. 


NFT Örnekleri Nelerdir?

En çok bilinen NFT örneği NBA maçlarının unutulmaz anlarının NFT olarak satılmasına imkan sağlayan NBA Top Shot olmaktadır. Örneğin 208 bin dolara satılan Lebron James’in bir görüntüsünü video paylaşım sitelerinde ücretsiz olarak izlemeniz mümkün olmasına rağmen bu sistem üzerinden almış olduğunuz NFT görüntülerinin kodları eşsiz olmaktadır.