Depolama birimleri ve depolama birimlerinde yer alan, tutulan veriler özellikle şirketler ve serverlar için çok önemlidir. Dolayısı ile özellikle depolama biriminde yaşanan çeşitli teknik arızalar ve hatalardan kaynaklı veri kaybı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun önüne geçmek için raid sistemi icat edilmiştir.
RAID kelimesinin açılımı redundant array of ındependent disks' tır. RAID kelimesinin tam olarak bir Türkçe karşılığı bulunmamakla beraber çeviride kişiden kişiye değişecek bir durum söz konusudur. Genel anlamda ifade edecek olursak bağımsız disklerin artıklıklı dizisi yani bağımsız disklerin bir araya gelmesi olarak da çevrilebilir.
RAID Ne İçin Ortaya Çıkmıştır?
RAID sistemi birden fazla bağımsız olan depolama diskini bir araya getirerek kullanma prensibi üzerine dayanır. RAID sayesinde birden fazla fiziksel disk tek bir sürücü altında birleştirilebilir. Kullanıcının sistemi takılı olan üç diski de tek bir disk olarak görebilir. Bu işlemin kullanıcıya çeşitli getirileri vardır. Bu getirilerden birkaç tanesi veri güvenliği, performans sağlaması ya da hataların tolere edilmesi olarak sıralanabilir.
RAID Çeşitleri Nelerdir?
RAID çeşidine göre kullanıcıya sağlanan yararlar değişkenlik gösterebilir. Aslında çok fazla RAID çeşidi ve raid seviyesi vardır. Fakat bu RAID çeşitlerinden en çok kullanılan ve kullanıcıya en fazla yarar sağlayan temel RAID çeşitlerinden dört tanesidir. Bu RAID türlerini RAID 0, RAID 1, RAID 5 ve RAID 10 olarak sıralayabiliriz. RAID 0 ve RAID 1 kullanımı çok yaygındır. Özellikle ev kullanıcıları içinde yaygındır. RAID 5 ve RAID 10 ise şirketler veya serverlar için hayati bir önem taşımaktadır.
RAID O üzerinde en az iki tane disk bulunmak zorundadır. Bu diskler bir TB da olabilir. Buradaki bir TB'lar örnek kapasitedir ve TB olarak daha fazla ya da daha az olabilir. İki tane bir TB'lık disk yan yana getirilir ve RAID 0 sistemi ile birbirlerine bağlanır. Burada ki olay veriler her iki diske de tamamen gelişi güzel dağıtılarak yazılmaktadır. Veriler tek bir disk sistemine aktarılmadığı için yazma hızı artar.