Facebook’un ismini değiştirmesiyle birlikte daha fazla gündeme gelen metaverse, teknoloji firmalarının daha fazla büyümek için geleceği gördükleri bir alan olmaktadır. Peki gelecek için bu kadar önemli olarak görülen metaverse nedir?


Metaverse Nedir?

Metaverse’in tek bir sahibi olmadığı gibi tam olarak bir açıklaması da bulunmamaktadır. Ancak Metaverse’i tanımlamak gerekirse sanal olarak geliştirilmiş ve fiziksel gerçekliği artırılmış alternatif bir dünyadır. Ancak bu açıklama son derece kısıtlı bir açıklama olmaktadır. Çünkü henüz emekleme aşamasında olan teknoloji internet dünyasında bulunan her şeyin sanal ve fiziksel olarak var olmasıdır.

Örneğin bir sabah kalktınız giyindiniz ve bir sürü toplantı için işyerinize gittiniz. Akşam çıkışta arkadaşlarınızla yemek yiyip güzel bir film izlediniz ya da eşiniz sizden alışverişe gitmenizi istedi ve bütün alışverişi yapıp sonrada golf oynamaya gittiniz. Tüm bunları evinizden çıkmadan hatta pijamalarınızı bile değiştirmeden yapabilmenizi sağlayan teknoloji olmaktadır. Bu sebeple de ötesi anlamına gelen meta ve evren anlamına gelen verse kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır.


Nasıl Olacak?

Her ne kadar geleceğin teknolojisi olarak görülse de henüz daha başlangıç aşamasında olan bir teknoloji olan metaverse, internet dünyasının sadece bakılacak bir yer olmasından çıkmasını sağlayacaktır. 

Günümüzde bulunana sanal gerçeklik algısının ötesinde bir dünya olması planlanıyor. Çükü yaratılmak istenilen bu evrende her şey gerçeğin bir yansıması olacak. Bu sebeple  de insanlar avatar olarak değil de gerçek fiziksel görünüşleri ile bu dünya içerisinde var olacaklar. Hatta alışveriş yaptığımız market rafları ya da doktor muayeneleri tam bir gerçeklik içerisinde sunulacak. Tüm bu çalışmalar insanların bir aradaymış gibi hissetmeleri için yapılmaktadır. İki boyutlu olan internet dünyasını 3. boyuta taşıyacak olan metaverse özellikle kripto para piyasası tarafından da büyük ilgi görüyor. 


Sadece Silikon Vadisi Değil Bütün Sektörler Hazırlanıyor

Teknoloji alanında yapılan bu gelişmeler sadece teknoloji şirketleri tarafından hazırlanılan ya da heyecan duyulan bir konu olmamakta. Bunların başında kripto paralar olsa da moda ve inşaat sektörleri gibi farklı sektörler de aynı heyecanı paylaşıyorlar. 

Örneğin Dolce Gabbana bu dünyada yaşayan avatarların giydirilmesi için özel bir koleksiyon hazırladı. NFT’ler biçiminde  hazırlanan bu koleksiyon büyük ilgiyle karşılaştı. Atılım yapan bir diğer sektörde gayrimenkul sektörü olmaktadır. Daha şimdiden birçok firma halihazırda var olan sanal dünyalarda kripto paralar aracılığı ile gayrimenkul satışı gerçekleştiriyor. Bunlara en orijinal örnek ise bir sanat simsarının Londra’nın sanat galerilerinin sanal halini yapması ve sanat eserlerini bu şekilde sergilemesi olmakta.


Ne Zaman Bitecek?

Sürekli olarak kendini geliştiren teknoloji için metaverse daha bebeklik döneminde olsa da gelişimi için birçok noktanın netleştirilmesi gerekmektedir. Bunların başında ise doğal olarak kilit teknolojilerinin geliştirilmesi bulunmaktadır. Bu gelişim ana akım haline gelmesi başarısı için önemli olmaktadır.

Diğer bir yandan yasal bazı sorumlulukların ve tabanın oluşturulması gerekmektedir. Aynı zamanda etik gibi konuların da tam olarak oturması için zamana gerek bulunmaktadır. 

Diğer bir yandan yaşanan pandemi ve insanların sanal dünyadan isteklerinin farklılaşması tüm bu kavram üzerinde itici bir güç oluşturmuştur. Özellikle insanların evlerinden çalıştıkları bu dönemde ofis ortamlarını evlerine taşımak için çok çaba gösterdiler ve bu durum teknoloji firmaları tarafından da desteklendi. Bunun için de çalışanların bir araya gelecekleri koridor ve mola odası gibi resmi sohbet odaları yaratılıyor.