Bilgisayar içerisindeki ayarların değiştirilerek asıl hızının üstünde bir hız kazanmasına overclock uygulaması adı verilir. Var olan asıl hızdan üstte bir hıza ulaşması bilgisayar kullanıcıları için bulunmaz bir fırsat istifadesidir. Uygulama genel olarak dip switches'in çok ince olarak ayarlanması ve aynı şekilde jumpersin de ayarlanmasıyla birlikte ek yazılımların güncel yapıda olması ile gerçekleşmektedir. Overclock uygulaması kullanıcı memnuniyetine göre ayarlanıp bilgisayar performansının üst düzeylerde seyretmesidir. CPU adı verilen işlemcinin en çok arttırılan donanım birimi olduğu saptanmaktadır.


 Kullanılan Programlar

 Yapılan işlemlerin en çok kullanılan türlerine bakıldığında bilgisayarınızın özelliklerini görmeniz için önerilen yazılımlar şu şekilde kayda geçmektedir;

 CPU-Z adı verilen ve mantık kapasitesiyle çalışan görüntüleme yazılımı bilgisayar üzerindeki donanım ile ilgili bilgi vermeye yöneliktir. Yazılımın mantığı oldukça basite indirgenmiştir. Performansı artırma eğiliminde bulunmayan cpu-z bilgisayar üzerinde herhangi bir aksaklığın bulunmadığını gösterir. Ücretsiz olarak kullanıma sunulan benchmark yazılımı olan prime95 yazılımı sıklıkla kullanıcının tercih ettiği stress testi yardımcısıdır. Bir başka stress programı türü olan linx prime95e göre daha hafif düzeyde bir program olup en az prime95 kadar iyi performans kullanımına sahiptir.


 Overclock Uygulamasını Herkes Yapabilir Mi?

 Overclock yazılımını yalnızca uzman kişiler yapabilir. Donanımların hasar görmemesi ve bilgisayarda herhangi bir sorun oluşmaması için uzaman kişilerin eline bırakılması esastır. Bu sebepten overclock işlemlerini yeterli bilgiye sahip olmadan yapmayı denemeyiniz.


 Overclock Uygulamasında Bilinmesi Gerekenler

 İki sistem kullanıldığı zaman uygulama tamamlanamayabilir. İki farklı farklı bilgisayarda uygulanan işlemde farklı sonuçlar çıkabilir ve bu sonuçlar temel olarak farklı boyutlara taşınabilir. Donanım üretimi alanında farklı olmaları bilgisayar üzerinde farklı değişimlere neden olabilmektedir. İşlem oyun için yapılıyorsa oyun grafik geliştirme kartına yönelmek gerekir ve bunu yaparak somut sonuçlar elde edilebilir. Dizüstü bilgisayarlar bu işlem için yeterli düzeyde değildir çünkü dizüstü bilgisayarlarda soğutma yeteneği sınırlı sayıdadır. Genel itibariyle soğutma kapasiteleri masaüstü bilgisayarlarda daha fazla olduğu için çoğunluk olarak bunlar tercih sebebi olmaktadır.

 Uygulama yapılırken ana karta da dikkat edilmesi gerekir. Amd ve intel işlemciler arasında ufak çapta farklılıklar görülebilir. Uygulamaya başlamadan önce stress testi de muhakkak yapılması gerekenler arasındadır. Bütün bu işlemlere başlamadan önce belirli bir plan yapılarak hareket edilmelidir.