XAMPP, özgür yazılımların bir derlemesidir ve XAMPP bu programların çok basit bir şekilde kurulmasını sağlayan X (çoklu platform),  Apache, Mysql, Php ve Perl dağıtımıdır. XAMPP kullanım çeşitliği yaratmak için çeşitli işletim sistemlerine uyumlu olarak tasarlanmıştır. Yerel web sunucusu XAMPP, yeni başlayanlar ve ileri düzey kullanıcılar için uygundur. Ayrıca farklı bir seçenek olan yerel web sunucusu WAMP, profesyoneller için daha iyi bir seçimdir. XAMPP, Apache Web sunucusu, MySQL veri tabanı ve Perl ve Php betik dillerinin birleşimidir.

 XAMPP'ın tüm bileşenleriyle kendi web sunucunuzu birkaç adımda yerel bilgisayarınıza kurmanız mümkündür. Bilgisayarınızda içerik yönetim sistemlerini veya kendi PHP betiklerinizi çalıştırmak ve test etmek gibi temel şeyleri sağlar. XAMPP, işletim sistemine bağlı olarak aşağıdakiler gibi çeşitli diğer bileşenleri içerir.

• Open SSL, 

• phpMyAdmin

 Kurulum çok basittir. İşletim sisteminiz için sağlanan sürümü indirir, gerekirse paketinden çıkarır ve XAMPP'ı başlatırsınız, karmaşık bir yapılandırmaya gerek yoktur.

 XAMPP, özgür yazılımların bir derlemesidir ve çekirdek bileşenlerin ilk harflerinden türetilen bir kısaltmadır. 

APACHE: Açık kaynaklı web sunucusu Apache, web içeriğinin teslimi için dünya çapında en yaygın kullanılan uygulamadır. Sunucu uygulaması, Apache Software Foundation tarafından ücretsiz yazılım olarak kullanıma sunulmuştur.

• MYSQL: MySQL ile XAMPP, dünyadaki en popüler ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinden birini içerir. Apache web sunucusu ve PHP betik dili ile birlikte MySQL, web servisleri için veri depolamak için kullanılır. Mevcut XAMPP sürümlerinde MySQL, projesinin bir çatalı olan MariaDB ile değiştirilmiştir.

PHP: PHP dinamik web sayfalarını veya uygulamalarını oluşturmak için kullanılan bir sunucu tarafı komut dosyası dilidir. PHP platformlar arasında kullanılabilir ve çeşitli veri tabanı sistemlerini desteklemektedir.

PERL: PERL kodlama dili sistem yönetimi, web geliştirme ve ağ programlama alanlarında kullanılır. PHP'ye benzer şekilde dinamik web uygulamalarını programlamak için de kullanılabilir.

 Temel bileşenlere ek olarak, ücretsiz Apache dağıtımı, posta sunucusu, veri tabanı yönetim uygulaması phpMyAdmin, web analiz yazılımı OpenSSL ve FTP sunucusu gibi işletim sistemine bağlı olarak çeşitli araçlar içerir.


 XAMPP kurulumu nasıl gerçekleşir?

 İndirin ve bilgisayarınıza yükleyin

 Wordpress gibi sistemleri yerel olarak kurma yolundaki ilk adım, XAMPP yazılımını indirip kurmaktır.

 İndirme işlemi tamamlandığında, XAMPP yükleyicisini başlatmak için indirilen dosyayı çalıştırın. Virüsten koruma yazılımları tarafından kurulumu çalıştırdığınızda uyarılar görebilirsiniz fakat XAMPP'ın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

 Devam etmek için evet seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır. Windows yapılandırmanıza bağlı olarak, bir kullanıcı hesabı denetimi istemi de alabilirsiniz. Sadece bu istemle devam edin ve tüm istemleri geçtikten sonra standart kurulum ekranını görmelisiniz.

 Bir sonraki ekranda hangi bileşenlerin kurulacağını seçebilirsiniz. XAMPP kurmak için tüm bileşenlere ihtiyacınız yok. Gerekli bileşenlere ek olarak genellikle yalnızca şunlara ihtiyacınız vardır:

• MySQL

• phpMyAdmin

 Seçimlerinizi yaptıktan sonra yerel olarak yüklemek için ihtiyaç duymadığınız her şeyin işaretini kaldırın ve ileriye tıklayın. XAMPP'ın hangi klasöre kurulacağını seçebilir,  hosting yöntemi ile dosya şeklinde depolayabilirsiniz.


 Başlatın ve sunucunuzu test edin

 XAMPP'ı düzgün bir şekilde başlatmak için iki modül çalıştırmanız gerekir,

• Apache

• MySQL

 Her iki modülü de XAMPP kontrol paneli aracılığıyla başlatabilirsiniz. Onları başlattığınızda, durumları yeşile dönmelidir. Daha sonra seçtiğiniz bir web tarayıcısında localhost adresine giderek yerel sunucunuzun çalıştığını test edebilirsiniz. Bu arada localhost doğrudan kendi bilgisayarınızla ilgili değildir. Çoğu durumda bunun kişisel ağ içinde bir IP adresi vardır. Bulunduğunuz adres de farklıdır ve genellikle internet sağlayıcısı tarafından atanır. Localhost sadece sanal sunucunun adı değil, aynı zamanda etki alanı adıdır. Etki alanına gitmeye çalıştığınızda, bir geri dönüş döngüsü tetiklenir. Tarayıcınızda "localhost" adresini kullanırsanız, istek yönlendirici aracılığıyla internet'e iletilmez, ancak kendi sisteminizde kalır.