Veri saklama ve kullanma süreçlerinin kontrol edilebilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiş olan MsSQL ve MySQL hakkında detaylı bilgilere ve farklarının neler olduğuna bu içerikten ulaşabilirsiniz.
Ancak bunun öncesinde SQL nedir sorusunun cevabı verilmesi gerekmektedir. Veri denilen kavram, bilgisayar ortamına aktarılan ham bilgilerdir. Bu ham bilgilerin işlenmesi ve saklanması sonucunda ise veriler ortaya çıkmaktadır. Bu veriler daha sonra kullanılmak için de veritabanı üzerinde saklanmaktadır. Bu verilerin düzenli bir şekilde veritabanlarında saklanmasını ise SQL sağlamaktadır.
Structure Query Language kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen SQL Türkçeye ise yapısal sorgulama dili olarak çevrilmektedir. SQL’in sahip olduğu düzenleme özelliği sayesinde bilgisayar ortamında bulunan tüm veriler belirli kategorilerin içerisinde yer alıyor ve bu sayede bilgilere ulaşma süresi ciddi bir şekilde azalıyor. Bu düzenleme aynı zamanda daha fazla alan açılmasını da sağlamaktadır.
MySQL Nedir?
En çok tercih edilen veritabanlarından birisi MySQL olmaktadır. Açık kaynaklı olan MySQL web hosting teknolojisinde kullanılmaktadır. Tasarlanmasının temel amacı ise web siteleri olmaktadır. Yüksek boyutlu verilerin depolanmasını sağlamasının yanı sıra bu bilgilerin geri çağrılmasını da sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde de web geliştiricilerinin database’lerini kontrol etme taleplerini arttırmaktadır.
MsSQL Nedir?
Microsoft SQL Server kelimelerinin kısaltması olan MsSQL temelde verilerin depolandığı bir sistem olmaktadır. Bu sistem ile depolanan verilere birden fazla kullanıcının ulaşması sağlanmaktadır. Kurumsal çaplı iletişimsel bir veritabanı sistemi olmaktadır. Web sitelerinde yer alan verilerin hepsi bu alana depolanmaktadır.
Verilerin düzenli ve güvenli bir şekilde depolanmasını sağlarken aynı zamanda bu verilerin birbiri ile sistematik bir şekilde kaydedilmesini de sağlamaktadır.
MySQL İle MsSQL Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dünyadan en çok kullanılan veri tabanları MsSQl ve MySQL olmaktadır. Birbirleri ile ortak yönleri bulunmasının yanında birbirlerinden ayrıldıkları noktalar da bulunmaktadır. Bu noktaların başında farklı firmalara ait olmaları bulunmaktadır. MySQL Oracle firmasına ait olurken MsSQL ise Microsoft firmasına ait olmaktadır.
İki veritabanı arasında ki bir diğer fark ise MySQL’in açık kaynak kodlu olmasına rağmen MsSQL’in kapalı kaynak kodu ile hizmet vermesidir.
MySQL genel kullanımı ücretli olmasına rağmen diğer veritabanı ücretsiz olmaktadır.
MySQL Enterprise Edition sürümü ücretli olmasına rağmen MsSQL’in Express Edition sürümü ücretsiz olmaktadır.
MsSQL’in kolay bir şekilde yönetilmesini sağlayan management studio olurken MySQL’in yönetimini sağlayan ise MySQL Workbench olmaktadır.
MySQL PHP projelerinde tercih edilirken MsSQL ise daha çok C# ve ASP.Net projelerinde tercih edilmektedir.
Genellikle MySQL’in ücretsiz, MsSQL’in ise ücretli olduğu yanılgısı bulunmaktadır. Ancak her ikisinin de hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları bulunmaktadır.
Her iki veritabanını da Java ile kullanmak mümkün olmaktadır.
Linux kullanıcıları için MySQL önerilirken, Microsoft kullananlar için ise MsSQL önerilmektedir.