Network protokollerinden birisi olan SSH farklı network cihazları arasında gerçekleştirilen veri akışlarının güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Network güvenlik protokollerinin olduğu alanlar için tasarlanmış olan SSH, birden fazla sunucu yönetimine bağlanma imkanı tanımaktadır. Bu sunucularda kullanılan işletim sistemleri içerisinde Linux, Debian, Centos ve Ubuntu bulunmaktadır. 

Açılımı Secure Shell olan SSH, uzak sunucuya giden ve gelen tüm verilerin güvenliğini sağlamak için şifreleme tekniği kullanmaktadır. Bunun için de öncelikle uzak kullanıcının kimliğini doğrulamakta ve daha sonrasında istemciden ana bilgisayara girişleri aktarmaktadır. Bunun yanında çıktıları da istemciye geri göndermektedir.


SSH Ne Amaçla Kullanılmaktadır?

SSH’nin birincil kullanım alanı sunucu yönetimi olmakla birlikte birbirinden farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Hosting firmaları tarafından da bu yüzden tercih edilmektedir. En önemli kullanım alanı güvenli sunucu yönetimi olduğu için bu işlemi gerçekleştirirken 3 farklı şifreleme sistemi kullanmaktadır. Kullandığı şifreleme sistemleri ise simetrik şifreleme, asimetrik şifreleme ve hashing olmaktadır.


Simetrik Şifreleme

Bu şifreleme sisteminde gönderilen veriler iletilmeden önce gelişmiş şifreleme standardı ile şifrelenmektedir. Gönderilen veriler sunucuya ulaştıklarında ise yine aynı anahtar ile çözülmektedir. Bu anahtara sahip olunmaması durumunda ise ne gönderilen ne de iletilen verileri görebilmeniz mümkün olmamaktadır. Geçerli olan bu anahtar oturumun her açılışında sıfırlanmaktadır. Bu özelliği sayesinde de kırılması mümkün olmamaktadır.


Asimetrik Şifreleme

Asimetrik şifreleme, simetrik şifrelemenin tam tersi olmaktadır. Bu yöntemde veri gönderilirken kullanılan anahtar ile alınan verinin çözülmesi için gerekli olan anahtar birbirinden farklı olmaktadır. Bu anahtarların ismi ise public key ve private key olmaktadır. Bir araya gelmeleriyle de public - private key çiftini oluşturmaktadırlar. Şifrelerin çözülmesi için gerekli olan bu iki anahtar arasındaki ilişki karmaşık bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple de bir cihazdan gönderilen ve public key ile şifrelenen bir veri ancak o cihazın private key ile çözülerek görülebilir hale gelmektedir.


Hashing

Bu teknikteki ana hedef iletilerin asla çözülmemesidir. Bu sayede de iletinin dönmesini imkansız kılmaktadır. 


SSH Nasıl Kullanılır?

Bu sistemi kullanabilmeniz için çalıştığınız işletim sistemi önemli olmaktadır. Eğer Linux ile çalışıyorsanız o zaman openssh kurulu halde bulunmaktadır. Ancak Windows ile çalışanların bu sistemi kurmaları gerekmektedir. En çok kullanılan SSH istemcisi ise PuTTY olmaktadır. 

Mac veya Linux kullanıcılarının SSH kullanması için izlemesi gereken adımlar şunlar olmaktadır. Öncelikle Linux veya Mac programına girilmesi gerekmektedir. Sisteme şifrelenmiş olan Secure Shell bağlantısını açmak için istenilen komutu girmeniz gerekmektedir. Bu komut ulaşmak istenilen hesabı temsil etmektedir. 

Daha sonraki adımda enter’a bastığınızda hesaba ulaşabilmeniz için sizden bir şifre isteyecektir. Siz şifrenizi girerken ekranda herhangi bir şeyin değişmeyecek olması normaldir. Ancak ekranda karakterler görünmese de dahi şifreniz gönderilecektir. Bu sebeple şifreyi yazmayı tamamladığınızda enter tuşuna basmanız gerekmektedir. Doğru şifrenin girilmesi durumunda ise uzak terminal penceresi açılacaktır. 

Windows kullanıcıları ise öncelikle PuTTY programının web sitesine girmeleri ve bu programı kurmaları gerekmektedir. Bunun için ise şu adımların takip edilmesi gerekmektedir.

Öncelikle PuTTY programını açmanız gerekir. Açılan ekranda PuTTY konfirmasyon bölümü bulunacaktır. 

Daha sonrasında Hostname ya da IP Address bölümüne IP adresinizi girmeniz gerekmektedir. 

Sonraki aşama Port verilip verilmediğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer port no verildiyse o zaman bunun girilmesi gerekmektedir. Eğer port verilmemiş ise o zaman aynı şekilde bırakmanız gerekmektedir. 

Sonraki aşama Open butonunu tıklamanız ve siyah ekranın gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Bu bekleme sırasında herhangi bir ekran açılırsa evet seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. En son olarak gerekli bilgileri girerek işlemi tamamlayabilirsiniz.