Günümüzde alışverişlerin önemli bir kısmı internet üzerinden yapılmaktadır. İnternet üzerinden yapılan alışverişin ödemelerinin önemli bir kısmı da sanal poslar üzerinden yapılmaktadır. Bu sebeple de sanal pos internet alışverişi imkanı sunan tüm markalar için zorunlu bir hale gelmektedir.
Sanal Pos
E-ticaret yapan firmaların müşterilerinin online ödeme yapmasına imkan sağlayan sanal pos teknik olarak bir yazılımdır. Sanal pos sayesinde internet sitesinden alışveriş yapan müşteriler kredi kartı bilgilerini e-ticaret sitelerine girdikten sonra, kart bilgileri bankaya ulaştırılmaktadır. Güvenli bir şekilde bankaya ulaştırılan bilgiler sayesinde provizyon alınmaktadır.
Sanal pos yazılımları provizyonun güvenli bir şekilde alınmasını sağlamaktadır. Bu sayede internet ortamına yüklenilen bilgilerin 3. şahısların eline geçmesini engellemektedir. Bu sebeple de SSL şifreleme tekniği ile uyumlu çalışır.
Sanal Pos Nasıl Çalışır?
Sanal pos yazılımlarının temel amacı müşterilerin satın aldıkları ürün ya da hizmetlerinin provizyonlarının güvenli bir şekilde alınmasını sağlamak olmaktadır. Bu sebeple de bilgilerin 3. kişilerin eline geçmesinin engellenmesi için sanal pos yazılımları SSL şifreleme tekniği ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Bu özelliği sayesinde de internet alışverişlerinin güvenli ödeme seçeneği olmaktadır.
İnternetten alışveriş yapan müşterilerin kart bilgileri bankaya güvenli bir şekilde ulaştırdıktan sonra ise provizyon işlemleri yapılır ve müşterilerin alışveriş tutarları kredi kartlarının limitlerinden düşürülür. Yapılan bu işlemler bankalar tarafından sürekli olarak kaydedilir ve e-ticaret firmalarına raporlanır.
Sanal Pos’un Avantajları
İnternet alışverişinin bu kadar yoğun olarak tercih edildiği günümüzde sanal pos da hem müşterilere hem de işletmelere birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajların başında ise 7 gün 24 saat tahsilat imkanı sunmaktadır. Sanal posta gerçekleştirilen tüm işlemler internet üzerinden gerçekleştiği için firmalar internet bağlantısı bulunan her yerden satış yapabilmektedir.
Sanal pos’un sunmuş olduğu bir diğer avantaj ise hızlı ve güvenli tahsilat imkanı sunmasıdır. Bankaların sağlamış olduğu gelişmiş güvenlik önlemleri sayesinde firmaların tahsilatlarını internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır.
Sanal pos aynı zamanda firmalara satış avantajı da sağlamaktadır. İşletmelerin e-ticaret sitelerinde açtıkları sanal mağazaların sadece bilgi amaçlı değil aynı zamanda satış odaklı çalışmasını da sağlamaktadır.
Son olarak sanal pos takip ve raporlama kolaylığı da sunmaktadır. Sanal pos bankası yapılan işlemlerle ilgili olarak detaylı ve kullanışlı raporlar hazırlamaktadır. Bunların içerisinde sipariş ve işlem inceleme gibi raporlar bulunmaktadır.
Sanal Pos Başvurusunda Aranılan Koşullar Nelerdir?
Sanal pos başvurusu yapıldığında firmalardan bazı belgeler istenmektedir. Bunların içerisinde;
● Şirketin kuruluşunu belgeleyen Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi,
● Vergi levhası fotokopisi,
● İmza sirküleri,
● Diğer evraklar.
Sanal pos sahibi olabilmek için gerekli olan diğer belgeler ile ilgili kesin bilgiler sanal pos firması ile iletişime geçilerek alınabilir.
Sanal Pos Başvuru Değerlendirme Kriterleri
Sanal pos başvurularının olumlu olarak cevaplanabilmesi için değerlendirme kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Bu kriterler ise şunlar olmaktadır.
● Firmanın web sayfasının erişilebilir olması gerekmektedir.
● E-ticaret sitelerinde ödeme adımlarının çalışıyor olması gerekir.
● E-ticaret sitesi alışveriş ortamını sağlayabilmek için gerekli olan SSL sertifikasına sahip olması gerekir.
● E-ticaret sitesindeki ödeme sayfasında kredi kartı ile ödeme seçeneğinin var olması gerekmektedir.
● E-ticaret sitesinde ödeme sayfalarında ilgili banka logolarının bulunması gerekmektedir.
● Firmaların web sayfalarında ürün kataloğu ve alışveriş sepetinin bulunması gerekir.
● Firmaların web sitelerinde tüketicilere garanti, iade ve iptal hakları ile ayrıntılı bilgilerin verilmesi gerekir.
● Web sayfasında ürün teslimata ait bilgilerin yer alması gerekir.
● Web sayfalarında firmaların iletişim bilgilerinin doğru ve güncel bir şekilde var olması gerekmektedir.
● Eğer döviz ile satış yapılacaksa sayfada satış kurunun gösterilmesi gerekir.
● Firmalar faaliyet alanlarına göre yetkili kurumlardan aldığı evrakları sanal pos başvurusu sırasında bildirmesi gerekmektedir.