Sitemap, siteyi daha iyi dizine eklemek için Google bot gibi robotlara rehberlik edebilen bir dosyadır. Dosya uzantısı XML olan site haritasının arama motorlarının indeksleme hızı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Site haritası dosyaları yardımıyla siteyi ziyaret eden robotlar hangi sayfanın güncelleneceğini, ne sıklıkla güncelleneceğini, en son ne zaman güncellendiğini ve hangi sayfanın öneminin site yöneticisi tarafından belirlendiğini belirleyebilir.

 Sitemap, Google'a web sitenizdeki bulamadığımız diğer sayfalar hakkında bilgi vermenin bir yoludur. En basit ifadeyle, bir XML Site Haritası (genellikle S ve H baş harfleriyle Site Haritası olarak adlandırılır), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir.


 Sitemap Ne İşe Yarar?

 Site Haritası ile içeriği arama motorlarına daha hızlı tanıtabilir ve dizini daha hızlı oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz. Başka bir deyişle, Google tarafından indekslenmeniz daha kolay hale gelecektir. Diğer bir yararı da, arama motoru robotlarının web sitenizin yapısını, taranacak sayfaları, göreceli önemlerini ve son güncellemenin zamanını anlamasına yardımcı olmanın yararlı bir yolu olması da sitemap önemi göstergesidir. Arama motorları site haritasını ziyaret ederken, site haritası sayesinde her sayfayı kolayca bulabilir.


 Sitemap’in Faydaları Nelerdir?

 Daha hızlı indeksleme: Google, Yandex ve diğer arama motorları sayfanız hakkında daha hızlı bilgi alabilir, bu nedenle web sitelerini arama sonuçlarında indekslemek ve görüntülemek için kullanışlı bir yöntem olarak kullanılabilir.

 Derin sayfaları kolayca indeksleme: Arama motorlarının web sitesinin derin alt sayfalarını daha hızlı bulmasına yardımcı olabilir.

 Dizin sayfalarını izleme: Site haritasını Google Arama Konsoluna ekledikten sonra, URL izleme ve olası sorunların tespiti daha kolay hale gelecektir. 3xx, 4xx, 5xx ve diğer sayfaların durumunu hızlı bir şekilde takip edebilirsiniz.


 Kaç Tür Sitemap Var?

 Site haritası dosyası birçok alana bölünmüştür. Bunlar, web sitenizde yayınlayabilecek farklı medya türlerinden oluşur. Bu alanlar için ayrı site haritası dosyaları oluşturmak daha faydalı olacaktır. Bunlar nedir?

 Görsel sitemap, video sitemap, google haberler sitemap, mobil sitemap, ürün sitemap ve dil sayfası sitemap gibi pek çok konuya ait sitemap oluşturabilirsiniz. Bunları oluşturmak için gerekli detaylara ise Google’ dan ulaşabilirsiniz.