Teknolojinin gelişimiyle birlikte elektronik ve dijital ürünlerin vazgeçilmez bir hale gelmesi sonrasında bu ürünlerin boyutlarının küçülerek elde taşınabilen kompakt ve kolay taşınabilir hale gelmiştir. Geçmişte bir oda büyüklüğünde olan bilgisayarlar, teknolojinin gelişimiyle daha çok verinin işlendiği fakat boyut olarak daha küçük depolama alanları hayatımıza girmiştir.


 SSD Disk Nedir?

 Teknolojik gelişmelerin yaşanmaya başlanmasının ardından bilgisayarların temel donanım birimleri olan ana kart, işlemci, ram ve hard disk parçaları öne çıkmaya başladı.

 Günümüzde yaşanan veri yoğunluğu ve hızlı dönüş yapabilme gereksinimi nedeniyle, veri okuma ve yazmayı daha iyi sağlayabilmeye olanak tanıyan ssd teknolojisi de gelişmeye başladı. Artık veri depolama alanı olarak kullanılmak üzere seçilen diskler, ssd modelleri arasından seçilmeye başlandı. Sıradan harddisk ürünlerinden neredeyse 100 kat daha hızlı çalışan ssd artık daha fazla tercih ediliyor.


 SSD Ne İşe Yarıyor?

 SSD ürünleri şu işlere yarıyor:

1. Yüksek hızları sayesinde bilgisayar ve programlarını daha hızlı açabiliyor.
2. Herhangi bir bekleme veya tutukluk yaşanmadan istenilen programların açılması kullanıcıya üstün konfor sağlıyor.
3.  Sık kullanılan ve aşırı veri yüklenmesi ile yavaşlayan bilgisayarlar, SSD diskler sayesinde yeniden hızlı ve kusursuz çalışmaya devam ediyor.
4. Bilgisayarların ısınma problemlerini en aza indirerek, harddisklere göre bilgisayarları minimum 5 kat hızlı çalıştırıyor.

SSD’ler bu gibi avantajları nedeniyle daha çok tercih ediliyor.


 SSD Maliyet Avantajları Nelerdir?

 SSD’ler performansları göz önüne alındığında maliyetlerinde uygunluğu göze çarpıyor. İster online satış sitelerinde isterse elektronik mağazalarda tüketicilere ulaşan ssd diskler, her bütçeye uygun seçenekler gösteriyor. SSD disklerin fiyatları gb/sn arabirim oranlarına göre değişen fiyatlarla alınıyor.


 Harddisk  (HDD) Nedir?

 Bilgisayar üzerinde bulunan verileri kalıcı şekilde saklamak için kullanılan saklama birimlerine harddisk yani HDD denir. Bu hdd diskler dönmekte olan bir mil üzerine sıralanan birkaç parçadan oluşur. Son yıllarda ssd disklerin ortaya çıkışıyla harddiskler eski popülerliğini kaybetmiştir.


 SSD’nin Harddisk’e (HDD) Göre Farkları Nelerdir?

 Bilgisayarlar için önemli olan HDD ( Harddisk ) ve SSD, performans, kullanım, fiyat, dayanıklılık, kapasite ve ses alanlarında farklılıkları vardır.

 SSD’nin Harddisk’e (HDD) karşılaştırmaları şöyledir.

1. Okuma ve Yazma Hızları: Harddisklerin okuma ve yazma hızları ne kadar iyi olursa olsun SSD’lerin okuma ve yazma hızlarına yetişemez. SSD diskler, az birleşen ile hız ve performans açısından daha kaliteli ve tutarlıdır. SSD Disklerin gecikme süreleri, daha hızlı okuma yazma serileri daha iyi iken çok daha iyi IOP desteklemesi sağlayabilir.

2. Kapasite Farkları: Harddiskler,  ssd’den en büyük avantajı kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Harddiskler ucuz olmalarından dolayı kapasiteleri 500 GB’tan 6 TB’a kadar kapasiteleri vardır. SSD diskler, 4 TB kapasiteye ulaştığı halde fiyatları çok yüksektir. Piyasada genel olarak 128 ve 500 GB SSD’ler yaygın kullanılıyor. Kişisel veri depolama anlamında harddiskler tercih ediliyor.

3. Dayanıklılık Farkları: Harddiskler genel anlamda darbe ve düşmelere karşı dayanıksızdır. Düzgün ve bakımlı harddisklerin, SSD’lere göre ömürleri daha fazladır. SSD’ler hareketli parçası bulunmadığından sarsılma, düşme, darbe alma gibi durumlara hem iç aksam, hem de veri akışının kaybolması durumu söz konusu olmadığından daha güvenilirdir. Hızlı okuma ve yazma özelliği zamanla yıpranmaya yol açar. Bu nedenle ömürleri kısalmaktadır. Performans düşük, dayanıklılık düşüktür.

4. Ses ve Isınma Farkları: HDD’ler ses, ısınma ve enerji kullanım bakımından sınıfının en kötüleridir. Ses yapar, ısınma yapar. Enerji kullanımı da yüksektir. SSD’ler titreşimde bulunmaz. Enerji tüketimi düşüktür. Ses konusunda rahatsız etmez. En avantajlı türdür.

5. Fiyat Farkları: HDD’ler kapasite bakımından avantajlı, fiyat performansı bakımından en çok tutulan disklerdir. Daha ucuza daha fazla depolama yapma imkanı sunar. SSD diskler ise, orta seviyeye kadar makul fiyatlara satılmaya başlandı. 256-500 GB versiyonları hala pahalı olduğundan sistemlerini hızlı çalıştırmak isteyenler 128 ve 256 GB versiyonlarını kullanmaları yeterli olabiliyor.

SSD’nin Harddisk’e (HDD) karşılaştırma bilgileri bu şekilde sıralanır.