İnternetin hayatımızın her alanında var olmaya başlaması ile birlikte öne çıkan önemli konulardan birisi de güvenlik önlemleri oldu. Yapılan her işlemde güvenliğe önem verilmesinin haklı birçok sebebi bulunuyor. Çünkü internetin her alanında kötü niyetli internet kullanıcıları bulunuyor. Bu alanlardan birisi de mesajlaşmalardır.

Mesajlaşmalarda güvenliği sağlayan ise uçtan uca şifreleme olmaktadır. Bu güvenlik sisteminde mesajlar sadece gönderen ve mesajı alan kişiler tarafından okunabilmektedir. Bu sayede kötü amaçlı yazılımların mesajlara ulaşılması engellenmektedir. Uçtan uca şifrelemenin bu kadar çok kullanılmaya başlanmasının altında yatan etmen ise insanların artık mesajlaşma uygulamalarına güven duymamaya başlamasıdır.


Uçtan Uca Şifreleme Yöntemi Nasıl Çalışmaktadır?

Uçtan uca şifreleme yönteminde mesajların geri getirilmesini sağlamak için mesajlar ve e-postalar 3. bir kişi tarafından saklanmaktadır. Ancak saklanılan bu bilgilere uygulama dahi ulaşamamaktadır. Bu bilgilere ulaşım hakkı sadece mesajı gönderen ve alan kişilere verilmiştir.

Uçtan uca şifreleme tekniğinin kullanılması için ise öncelikle bu özelliği bulunan bir uygulamanın yüklenmesi gerekmektedir. Bu durumda uçtan uca şifreleme otomatik olarak devreye girmektedir. 

Mesajlaşma uygulamalarının alt yapısında bulunan bu güvenlik önlemi sayesinde başkaları hiçbir şekilde mesajlara ulaşamamaktadır. Uygulama ise bu mesajlara ulaşmayarak müşterilerinin güvenliklerini en üst düzeyde tutmaktadır.


Uçtan Uca Şifreleme Yöntemi Hangi Uygulamalar Tarafından Kullanılıyor?

Kullanıcıların güvenliklerini ve gizliliklerini çok daha fazla önemsemeye başlaması ile birçok popüler uygulama da uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmaya başlamışlardır. Bu uygulamalar içerisinde;

● Whatsapp

● Bip,

● Viber,

● Element,

● Wire,

● Telegram,

● Signal,

● Dedi,

● iMassage

● Threema

bulunmaktadır.

Yukarıda da gördüğünüz gibi özellikle popüler uygulamalar müşterilerini korumak için güvenlik ve gizlilik konusuna çok daha fazla önem vermek zorunda kalmışlardır. Bunun sebebi ise kullanıcıların her geçen gün güvenlik konusuna daha fazla önem vermesidir. 


Uçtan Uca Şifrelemeyi Kaldırmak Mümkün Mü?

Uçtan uca şifreleme yöntemi her ne kadar %100 güvenli mi diye akıllarda soru işareti bulundursa da uygulama kullanıcıları altyapılarda otomatik olarak sunulan bu sistemi istemeleri halinde kaldıramamaktadır.


Uçtan Uca Şifrelemenin Açık Noktaları

Uçtan uca şifreleme yöntemi var olan birçok güvenlik sistemine göre çok daha güvenli bir sistem olmaktadır. Bunun sebeplerinden birisi mesajların anahtarlarının yalnızca mesajı  gönderen ve alan kişilerde bulunmasıdır. Mesajların 3. bir kişi tarafından saklanması genelde akıllarda soru işareti bırakmasına rağmen çok ciddi bir durum olmadığı sürece endişe verici olmamaktadır.

Diğer bir yandan kullanıcılara sunulan hiçbir güvenlik sistemi %100 koruma sağlamamaktadır. Kötü niyetli yazılımcılar sürekli olarak bu güvenlik önlemleri aşmak için yeni yöntemler bulmaktadır. Fark edilen bu açıklar da en kısa süre içerisinde kapatılarak uçtan uca şifreleme gibi güvenlik önlemleri çok daha iyi bir pozisyona getirilmektedir.


Uçtan Uca Şifreleme Güvenli Mi?

Son dönemlerde en çok konuşulan konulardan birisi olan uçtan uca şifreleme deki gizlilik politikalarının değişikliğinin söz konusu olması dolayısıyla uçtan uca güvenlik şifrelemenin güvenli olup olmadığı konusunda tartışmalar söz konusu olmaktadır. 

Bu tartışmaların çok fazla kullanıcıyı rahatsız etmeye başlaması sonucunda da başta whatsapp olmak üzere birçok popüler uygulamadan çeşitli açıklamalar gelmiştir. Bu açıklamaların ana fikri ise mesajların uygulamalar tarafından hiçbir şekilde okunmadığı olmaktadır. Gizlilik ihlali yapılmadığı konusunda birçok açıklama ile birlikte tanıtımların da ana konusu olmuştur. 


Uçtan Uca Şifrelemenin Alternatifi Nedir?

Uçtan uca şifreleme yönteminin alternatiflerinden birisi de verinin açık metin olarak gönderilmesidir ki bu az güvenli olan seçenektir. Bir diğer alternatifi ise aktarım sırasında ki şifrelemedir.