İnternet üzerinde milyonlarca hatta milyarlarca site vardır. Bunların ortak özellikleri vardır. Hepsinde butonlar, linkler, fontlar, ikonlar ve bir sürü şey bulmak mümkündür. İşte bütün bu özelliklerin hepsine ara yüz denir ve bütün bu ara yüzler artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Ara yüzü UI diye adlandırırız.

 Günümüzde pek çok insan internette, sosyal platformlarda, uygulamalarda saatlerini geçiriyorlar. Hatta kullanıcıya sunulan farklı birçok uygulamadan kullanıcılar online olarak alışveriş yapmaktadırlar. İnsanların artık her şeyi internet üzerinden yapmaları, internette bu kadar vakit geçirmeleri kullanıcı deneyimine bağlı olarak gelişmiştir. UX İngilizce açılımı user experince yani kullanıcı deneyimidir. Kullanıcı deneyimi kötü ve iyi olmak üzere ikiye ayrılır. Bir siteye giren kullanıcı bilinçsiz bir his ile o siteyi kapatma hissine kapılıyor ise bu kötü kullanıcı deneyimine bir örnektir. İyi kullanıcı deneyimi bugün kullandığımız hayatımızın neredeyse her anını paylaştığımız sosyal medya uygulamaları veya sıkça kullandığımız alışveriş siteleridir. Kısaca UX bütün bu deneyimlerin bütünüdür.  


 UI Ve UX Tasarımcıları Hangi Uygulamaları Kullanıyor?

 Ara yüz tasarımcıları ve kullanıcı deneyimi tasarımcıları belirli uygulamaları kullanmaktadır. Aslında yazılan bütün uygulamalar temel özellikleri bakımından birbirine çok benzemektedir. Ancak kullanırken farklılıkları anlaşılmaktadır. Bu uygulamaların hepsi vektör tabanlı, plug-in destekli, tasarımcının portatif yapmasını sağlayan uygulamalardır.

 Tasarımcının kullandığı Xd uygulaması 2016 yılında çıkmıştır. İlk çıktığı yıllarda pek çok tasarımcı tarafından kullanılsa da daha sonraki yıllarda eski popülaritesi kalmayan bir uygulama haline geldi. Bu uygulamanın artı ve eksilerine bakacak olursak artıları olarak hem tasarım hem de prototipleme olarak gayet yeterli bir uygulamadır. Ayrıca PSD ve AI dosyalarını açabilen bir uygulama olması olumlu bir özelliktir. Uygulamanın olumsuz özelliklerine bakacak olursak ekip kullanımı için zor ve creative cloud üyeliği ise pahalı olması tasarımcı açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

 UI ve UX tasarımcılarının kullandığı bir diğer uygulama ise Sketch uygulamasıdır. Sketch uygulaması da son zamanlarda ilk çıktığı zamanlarda ki kadar tercih edilmemektedir. Uygulamanın olumlu yönlerine bakacak olursak küçük dosya boyutları, otomatik kayıt ve ortak çalışma desteğine sahip olması artı yönlerindendir. Uygulamanın Windows desteğinin olmaması ve gelmeyecek olması, pahalı olması, ekip kullanımı için zor olması ise tasarımcının kullanacağı ara yüz programını seçerken tasarımcıyı tereddütte bırakacak olumsuz özelliklerdir.

 Günümüzde internette var olan kimliğimiz önemlidir. Özellikle kullanıcı ticaret anlamında kullanacak ise internette ki sitemizin web tasarım konusunda merak uyandırıcı olması gerekmektedir. Bu yüzden e ticaret, web tasarım ya da sitede kullanılacak tasarım uygulamalarının özen ile seçilmesi gerekmektedir. Müşterilerine web tasarımı, yazılımı, e ticaret, web site güvenliği ve tasarım uygulamaları hakkında gereken bilgiyi sağlayacak güvenli, kaliteli bir hizmet sunacak  Crenw firması ile www.crenw.net adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Crenw firması müşterilerine web site ile ilgili gereken tüm bilgi akışını sağlayabilecek alanında önder firmalar arasında gelmektedir.