Dünyanın herhangi bir yerinden bir tıkla dünyanın herhangi başka bir noktasına kısa sürede mail gönderebilmemizi sağlayan sisteme mail server denilmektedir.
Mail Server Nedir?
Mail Server diğer adıyla e-posta sunucusu, gönderilen e-mail’in gideceği yere gitmesini sağlayan sunuculara mail server denir. Gönderilen her e-posta gönderilmek istenen alıcıya giderken yol boyunca birçok sunucudan geçer. Göz açıp kapayıncaya kadar yerine ulaşan bu mail karmaşık bir dizi transfer sonrasında yerine ulaşır. Bu seri olan e-posta sunucuları olmadan e-posta gönderme işlemi yapılamaz.
Mail Server Türleri Nelerdir?
Mail server iki ana kategoriye ayrılır.
1. Giden posta sunucuları: Bu sunuculara SMTP veya Simple Mail Transfer Protocol sunucuları adları da verilir. Kendi aralarında ikiye ayrılır.
- IMAP: Mesajlar sunucunun kendisinde saklanır.
- POP3: Mesajlar genellikle cihazda yani bilgisayarda ya da cep telefonlarında tutulur. IMAP, POP3’e göre daha karmaşık ve esnek bir yapıdadır.
2. Gelen posta sunucuları
Mail server sunucu çeşitleri bu şekildedir.
Mail Server Nasıl Çalışır?
E-posta gönderim ve alım süreci şöyle gerçekleşir.
1. SMTP sunucusuna bağlanma: Bir mail gönderildiğinde, e-posta hizmeti sağlayan sağlayıcısı SMTP sunucusuna bağlanır. Bu sunucu etki alanınıza bağlı olduğundan, smtp.sirketadiniz.com gibi belirli bir adresi vardır. Bu aşamada e-posta hizmetiniz SMTP sunucusuna e-posta adresi, mesajın gövdesi ve alıcının e-posta adresi gibi bilgileri sağlar.
2. Alıcının e-posta alanını işleme: SMTP sunucusu bu aşamada, alıcının e-posta adresini tanımlayarak işler. Şirket içinde aynı alan adlı birine e-mail gönderiyorsanız mesaj doğrudan IMAP veya POP3 sunucusuna gönderilir. Mesaj başka şirkete gidiyorsa, SMTP sunucusunun mesaj gönderilen karşı şirketin e-posta sunucusuyla iletişim kurması gereklidir.
3. Alıcının IP adresini belirleme: Bu aşamada, SMTP sunucusu alıcının sunucusunu bulması için DNS yani web hosting ile bağlanması gerekiyor. SMTP’nin işlevini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için IP’ye ihtiyacı olduğundan bunu elde etmesinin ardından mesajı alıcının sunucusuna yönlendirir.
4. E-Posta’nın teslimi: İşlemin son aşaması olan bu aşamada, e-posta farklı SMTP sunucularından geçerek alıcıya ulaşır. Alıcı e-postayı aldığında SMTP mesajı kontrol ederek onu IMAP veya POP3 sunucusuna yönlendirme yapar. E-posta daha sonra bir kuyruğa girerek, alıcının erişmesi için hazır olana kadar işlenmeye devam edilir.